AVK »koncentraciji pridobitve kontrole podjetja Pošta Slovenije nad podjetjem Intereuropa ne nasprotuje. Koncentracija je skladna s pravili konkurence«, je agencija zapisala v odločbi, objavljeni na spletni strani AVK.

Pošta Slovenije je 10. maja s konzorcijem bank - SID banka, NLB, Gorenjska banka, Noba KBM, SKB banka in banka Intesa Sanpaolo - sklenila pogodbo o prodaji 72,13 odstotka delnic Intereurope. Odločba AVK je bila eden od odložnih pogojev za zaključek posla.

V Pošti so maja napovedali, da bodo po zaključku nakupa večinskega deleža v zakonsko predpisanih rokih objavili prevzemno ponudbo za odkup preostalih delnic Intereurope, ki kotirajo na Ljubljanski borzi.

Vrednost kupnine še ni znana

»Pošta Slovenije bo nadaljevala z aktivnostmi, ki so potrebne za zaključek transakcije,« so za časnik Finance povedali v družbi.

Kot so danes dodatno pojasnili za STA, je odločba AVK eden izmed odložnih pogojev za zaključek transakcije, vsa njihova nadaljnja ravnanja pa so odvisna od tega, ali bo do zaključka transakcije prišlo.

V primeru zaključka transakcije je Pošta dolžna upoštevati zakonodajo na področju prevzemov, kot to sicer velja za prevzemnike. Zaključek transakcije s prodajalkami delnic in prenos imetništva delnic v družbi pričakujejo predvidoma jeseni oziroma še pred koncem leta.

Koliko bo znašala kupnina, ne razkrivajo. Po neuradnih informacijah Financ naj bi znašala 40 milijonov evrov, Pošta pa naj bi prevzela tudi približno 60 milijonov evrov dolga Intereurope.

V začetku julija so vsi štirje predstavniki kapitala v nadzornem svetu Intereurope - Vojko Čok, Rok Rapet, Matija Vojsk in Jože Golobič - upravo družbe obvestili o nepreklicnem odstopu s funkcije člana nadzornega sveta družbe z dnem prve skupščine delničarjev družbe, ki bo zasedala po prenosu večinskega deleža delnic Intereurope na Pošto Slovenije.