Novozelandski znanstveniki se na Škotsko niso odpravili zato, da bi rešili mit o pošasti v jezeru, ampak so le želeli ugotoviti biološko raznovrstnost v jezeru. Razreševanje mita je bila za znanstvenike le dodatna spodbuda.

Raziskava je pokazala, da v jezeru ni tako velikih živali, ki se skrivajo za zgodbami o pošasti. »Vem, da ljudje obožujejo skrivnostne zgodbe, mi pa smo z znanostjo le dodali poglavje v zgodbo o pošasti Nessie,« je dejal vodja raziskave Neil Gemmel. »V vodi nismo našli nobenih DNK sledi plesiozavra, zato moram povedati, da ta mit po vsej verjetnosti ni resničen. V vodi tudi ni sledi morskega psa, velikega soma ali jesetra,« je še dodal Gemmel, piše BBC.

V jezeru veliko jegulj

Po ugotovitvah raziskovalcev v jezeru živi zelo veliko različnih vrst jegulj, pridobljeni podatki pa sicer ne razkrivajo velikosti posameznih vrst. »Velika količina podatkov nam onemogoča, da bi zavrnili možnost, da v jezeru živijo orjaške jegulje. Zato je možno, da je tisto, kar ljudje vidijo kot pošast, prav jegulja,« je še povedal Gemmel.