In ostalo jih je 16. Svetovno prvenstvo v košarki po končanem prvem delu postaja precej bolj zanimivo, saj se začenja krčevit boj za četrtfinalne vstopnice. V boju zanje je še devet evropskih reprezentanc, šest tistih z obeh ameriških celin in Avstralija, možnosti za kolajne pa nima več niti ena afriška ali azijska izbrana vrsta. V precej boljšem položaju so sicer reprezentance, ki so doslej ostale neporažene. Kot zadnji sta si napredovanje v drugi del zagotovili Grčija, ki je ugnala Novo Zelandijo, in Češka, ki je presenetljivo porazila Turčijo. Kot posebni »reveži« pa so izpadle reprezentance, ki jih čakata še dodatni tekmi za razvrstitev od 17. do 32. mesta. Čemu je to potrebno, vedo verjetno le veljaki na Mednarodni košarkarski zvezi Fiba, ki na številnih področjih vztrajno sprejemajo odločitve povsem v nasprotju s športno in zdravo kmečko logiko.

Kako krut je lahko šport, so na lastni koži občutili košarkarji Turčije. Še v torek so bili na pragu senzacije, saj so imeli tako v rednem delu kot podaljšku reprezentanco ZDA na kolenih. Z zmago bi si že zagotovili mesto v drugem delu, a so ob koncu dodatnih petih minut pri vodstvu za točko zgrešili kar štiri zaporedne proste mete, kar so Američani znali kaznovati. Za košarkarje selektorja Ufuka Sarice je sledila odločilna tekma proti Češki, ki so jo presenetljivo visoko izgubili. Kot kaže, je bil psihični šok po tekmi z ZDA, ko so bili pred vrati raja, prevelik. »Psihično očitno nismo bili pripravljeni na izredno pomembno tekmo. Moji igralci so bili povsem brez energije. Igrali smo slabo, Češka pa je pokazala, kako se igra moštveno. Tudi mi smo pokazali moštveno igro proti ZDA. Bili smo na pragu zgodovinske zmage, tokrat pa nam ni šlo prav nič od rok,« je po razočaranju zmajeval z glavo turški selektor Ufuk Sarica.

Povsem drugačno je razpoloženje pri Avstraliji, ki je v dvanajstem nastopu na svetovnih prvenstvih prvič prvi del tekmovanja zaključila brez poraza. Po Kanadi in Senegalu je danes padla še Litva. Blestel je Patty Mills, ki je obračun sklenil pri 23 točkah, Aron Baynes pa jih je dodal 21. »Izjemna tekma med dvema odličnima reprezentancama. Ponosen sem na moje igralce, ki so kljub težavam proti koncu našli način, da izvlečejo zmago. Nismo razpadli, ampak držali skupaj in to je bil ključ do uspeha. Hkrati bo to vodilo tudi za prihodnje obračune,« je bil zadovoljen avstralski selektor Andrej Lemanis.