Ena največjih držav na svetu, Kitajska, šteje 1,4 milijarde ljudi, a je na domačem prvenstvu doživela razočaranja. Možnost napredovanja je zapravila po sredinem porazu proti Venezueli s 59:72. Nekaj ur pred tem je mesto v nadaljevanju tekmovanja in uvrstitev na olimpijske igre v Tokio zapravila Tunizija, ki je izgubila proti Portoriku s 64:67.

Nigerija je sicer v zadnjem krogu prvega dela visoko s 108:66 premagala Južno Korejo, a je najboljša afriška ekipa možnosti za napredovanje zapravila že po porazih v prvih dveh krogih.

Na prvenstvu tekmuje rekordnih 32 moštev, a se bodo za medalje v veliki večini borile le evropske in ameriške ekipe, s prvaki iz ZDA na čelu.

Poleg njih si je mesto med 16 najboljšimi reprezentancami letošnjega prvenstva zagotovila tudi Avstralija, ki jo Mednarodna košarkarska zveza Fiba sicer uvršča med azijske ekipe, a geografsko gledano ni del Azije. Danes bi se ji lahko pridružila še druga oceanijska država Nova Zelandija, a jo čaka težko delo, saj mora za to premagati Grčijo, ki si tudi še ni zagotovila nadaljevanja tekmovanja.