Jubilejna sezona lige ameriškega nogometa obeta napet boj za končnico. Začela bosta prav najmočnejši ekipi srednjega zahoda, finale in 54. izvedba super bowla pa bo 2. februarja prihodnje leto v Miamiju.

Green Bay Packers so se decembra 2018 razšli z dolgoletnim trenerjem Mikom McCarthyjem, ki je klub vodil kar ducat let. Moštvu, ki je leta 2011 osvojilo naslov, pod vodstvom Matta LaFleura strokovnjaki napovedujejo boljšo sezono, posebej če bo zdrav ostal osrednji igralec ekipe, podajalec Aaron Rodgers. Veliko pa bo jasno že po četrtkovem uvodu.

V krog favoritov za končnico in s tem za najvišja mesta sodijo tudi lanski poraženci Super Bowla Los Angeles Rams, Kansas City Chiefs, New Orleans Saints, Cleveland Browns in prvaki leta izpred dveh sezon Philadelphia Eagles.

Na stavnicah so vse do zadnjega tedna kot favoriti veljali lanski prvaki New England Patriots, a prav Brady naj bi bil tisti, ki bi lahko pomenil šibko točko ekipe, saj so le redki igralci v njegovi starosti še igrali, a vsi z omejenim učinkom in večina v vlogi rezervistov. »Potrebujem precej časa in energije, da se lahko pripravim na tekmo,« ne skriva tudi Brady, ki pa dodaja, da enostavno ljubi svoj posel in prav zato je v ligi že tako dolgo tako zelo uspešen.

Njegov učinek vsaj po statističnih kazalcih pada že zadnji dve leti. Obenem mu bo v napadu manjkal Rob Gronkowski, ki je sklenil športno pot. Klub pa je zapustil še eden od ključnih pomočnikov v trenerskem štabu Billa Belichicka, Brian Flores, ki je okrepil delfine iz Miamija. A dejstvo je, da so ekipi že v preteklih letih po odhodu ključnih posameznikov napovedovali le malo možnosti za uspeh, prav trener Belichick in Brady sta poskrbela, da se je ekipa vedno znova in znova borila za vrh.

New England Patriots so od leta 2001 osvojili šest naslovov, v zadnjih šestih letih so bili v finalu petkrat. Že v nedeljo, ko bodo Brady in druščina doma gostili moštvo Pittsburgh Steelers, pa bo vsaj deloma vidno, kakšna sezona se obeta letos.

Veliko si letos navijači obetajo tudi od ekipe Cleveland Browns. Ekipa iz Ohia vse od leta 1989 ni osvojila naslova v svoji diviziji. To naj bi spremenili Baker Mayfield, Odell Beckham ml., ki je v Cleveland prišel iz New York Giants, in novinci.