Slovenski predsednik Borut Pahor je danes na tristranskem srečanju s kolegoma iz Hrvaške in Avstrije vnovič pozval uradni Zagreb, naj sprejme arbitražno razsodbo. Dejal je, da bi tako olajšali odločitev slovenske vlade o podpori vstopu Hrvaške v schengen. Pahor je dejal, da noče prejudicirati nobene odločitve vlade, da pa bo ta »prej ali slej morala o tem sprejeti neko odločitev, potem ko bo evropska komisija ocenila, da je Hrvaška blizu temu, da izpolnjuje vse pogoje« za vstop v schengen. O tem, da bi Slovenija lahko blokirala vstop hrvaške v schengenski prostor, če uradni Zagreb ne preneha zavračati arbitražne razsodbe o meji, se sicer govori že nekaj časa.

Evropska komisija naj bi ta mesec sporočila, ali hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za vstop v schengen. Če bo dobila zeleno luč, sledi še politična odločitev držav članic. Romunija in Bolgarija že dolgo izpolnjujeta tehnične pogoje, a nista dobili soglasja vseh članic.

Pahor je dejal, da bi bilo glede slovenskega soglasja v vsakem primeru lažje, če bi Hrvaška izpolnjevala svoje obveznosti glede meje, ki so ji naložene z odločitvijo arbitražnega sodišča, in bi mejo tudi označili. »To je mogoče neko povabilo našim hrvaškim prijateljem, da o tem razmislijo v naslednjih mesecih,« je dodal.

Grabar-Kitarovićeva je dejala le, da verjame v podporo vseh članic EU hrvaškemu vstopu v schengen, ker da je to v interesu vseh.