odločil sem se, da vam napišem nekaj vrstic v upanju, da vam bo to v pomoč pri vašem delu, ki ga skoraj v celoti cenim. Za omenjeni »skoraj« pa sledi razlaga.

Ob spremljanju politike in kadrovanja v njej je do sedaj veljalo, da si vsak minister ustvari svojo delovno ekipo, kar se mi zdi čisto razumno. Vendar vam to ni uspelo že v samem začetku vašega mandata. Pa pojdimo malo v preteklost: prejšnji minister Židan je v svojem mandatu predčasno zamenjal direktorja Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) Ivana Trošta in na njegovo mesto nastavil sedanjega direktorja ZGS Damjana Oražma. Po objavljenem razpisu za novega direktorja so se javili trije kandidati, sedanji Oražem in tudi kandidat, ki ste ga vi predlagali in podprli, Gregor Danev, član sveta ZGS. Politične igrice so se sprožile in prejšnjemu ministru je uspelo obdržati njegovega človeka na stolčku.

Sedaj pa k bistvu. Zadnje čase imate vi in minister Zajc obilo težav in očitkov okoli problematike zveri. Z vso odgovornostjo trdim, da nimata nobene krivde. Razen pri vas je ostala senca te neuspele zamenjave Oražma z vašim kandidatom, kajti težko bi zbrali slabšega. Pred približno dvema letoma je omenjenemu z internim sklepom ZGS uspelo določiti povečan odstrel plemenite divjadi naših gozdov, jelenjadi. To povečanje pomeni v številkah več tisoč. Razlaga, ki je bila tudi opažena v medijih, za moj okus s kar veliko cinizma, je bila, da jelenjad povzroča strašno škodo in je to rešitev za slovenske gozdove.

Lovska zveza Slovenije (LZS), ki je edina, ki lahko strokovno presoja o številu divjadi, ki ga okolje prenese, je že pred leti zaradi politizacije izgubila to nalogo. Sedaj odstrel načrtujejo v pisarnah ZGS in s kliki računalniških mišk zadajajo smrtno obsodbo jelenjadi. Lovska organizacija je bila proti takemu pomoru jelenjadi, vendar neuspešno. Drži, da so območja, kjer je jelenjad povečano objedala mladje, zato so se tudi v takih območjih povečali odvzemi te divjadi. Ime Zavod za gozdove normalnemu človeku pove, da se ta zavod ukvarja z gozdovi, z divjadjo pa lovska organizacija, kot v preteklosti. Pestrost divjih živali pri nas nam zavidajo po vsem svetu, za to je zaslužena LZS. Kdor se malo poda po gozdovih od Kočevja do Jelovice in še širše, se bo lahko sam prepričal, kakšna škoda se dogaja pri sečnji in spravilu dreves.

Strojna mehanizacija v službi pohlepa in kapitala dela škodo na podrasti, divje vlake in poškodovanje mladja v taki meri, ki je jelenjad ne naredi v več stotih letih. Tisoče odstreljenih osebkov jelenjadi pa pomeni velik delež naravne hrane zveri, predvsem volkov. Pred vrsto let se je že zgodil tak poskusni redukcijski odstrel jelenjadi v notranjskih gozdovih, jelenjad si vrsto let ni opomogla. Srnjad ima vsako leto povprečno dva do tri mladiče, jelenjad le enega, še ta pa je v zimskih razmerah, predvsem mrazu, podvržen večjim izgubam.

Spoštovani, še je čas, da dokažete, kdo je šef. Takoj zamenjajte Oražma, postavite svojega človeka na odgovorno mesto, kot je direktor Zavoda za gozdove Slovenije, tudi večina zaposlenih vam bo zagotovo hvaležna. Židan pa naj vodi svoje posle, glede na njegovo sposobnost bo z lahkoto našel tudi kaj dobrega za Oražma.

Borut Rakušček, Ljubljana