Da odpovedovanje nekaterim vrstam živil, sploh zelenjavi in sadju pa tudi beljakovinam živalskega izvora, ni zdravo, je znano, zdaj pa je to dokazal še primer 17-letnega fanta iz Bristola. Ta je kot najstnik, ki je po koncu osnovne šole nehal jesti skoraj vse razen čipsa, pomrita ter občasno rezin šunke in klobas, s pr ehrano tako načel svoje zdravje, da se mu je začel slabšati vid, na koncu pa je skoraj oslepel. Kot je povedala zdravnica Denize Atan, ki ga je zdravila v na očesni kliniki v Bristolu, ji je fant dejal, da je druga živila nehal jesti, ker ga je odbijala njihova tekstura, in sicer do te mere, da jih fizično ni mogel prenašati. Edina hrana, ki jo je lahko jedel, sta bila krompirček in čips. Krvne preiskave so pokazale pomanjkanje vitaminov in podhranjenost, čeprav na videz ni bil presuh, prav tako ni imel premalo kilogramov. »Njegova prehrana je v osnovi obsegala porcijo pomfrita iz lokalne prodajalne krompirčka in rib. Jedel je tudi prigrizke, kot je čips pringles, včasih še kos belega kruha in občasno rezino šunke, nič pa sadja in zelenjave,« je povedala Atanova.

Najprej utrujenost, potem slepota

Posledice takšne prehrane so bile grozljive, kazati pa so se začele pred tremi leti. Takrat je fant obiskal svojega osebnega zdravnika, ker je bil utrujen in se ni počutil dobro. Zdravnik je pri njem odkril pomanjkanje vitamina B12 in mu predpisal vitaminske dodatke, vendar fant ni vztrajal pri zdravljenju, prav tako ni spremenil prehranjevanja. Zdaj je zanj, kot piše v publikaciji Annals of Internal Medicine, prepozno. Na očesni kliniki v Bristolu, kamor je prišel zaradi slabšanja vida, so ugotovili, da mu ne primanjkuje samo vitamina B12, ampak tudi drugih vitaminov in mineralov, med njimi bakra, selena in vitamina D. Izguba mineralov je načela kosti, oslepel pa na srečo ni popolnoma. Ostal mu je periferni vid, tako da lahko sam hodi naokrog, zaradi slepih peg na sredini očesa pa ne more več voziti, težko bo tudi bral, gledal televizijo ali razločil obraze.

Optična nevropatija

Stanje, ki ga je imel fant, je bolezensko, imenuje pa se prehranska optična nevropatija. Je ozdravljivo, a ga je treba dovolj zgodaj odkriti, sicer je škoda trajna, zato je še posebno pomembna pozornost staršev, ki imajo izbirčne otroke. Zdravniki pravijo, da ni razloga za paniko, izbirčnežem pa je treba v vsakem obroku predstaviti le eno ali dve novi živili oziroma jedi. Pri tem se je treba zavedati, da multivitaminski dodatki niso zamenjava ali nadomestek za zdravo hrano in da je veliko bolj zdravo, če vitamine in minerale zaužijemo z jedmi, ne s tableti. Posebno pozorni morajo biti na vnos vitaminov in mineralov tudi vegani, ki jim pogosto primanjkuje vitamina B12, medtem ko imajo težave s prehrano oziroma izogibanjem določenim živilom pogosto še avtisti, alergiki ali ljudje z motnjami hranjenja.