Potem ko so jih mnogi ob oslabljeni reprezentanci ZDA označili kot glavne favorite za zlato na svetovnem prvenstvu, so košarkarji selektorja Aleksandra Đorđevića v prvem delu na Kitajskem pokazali, zakaj je tako. Potem ko so v skupini D s 46 točkami razlike ugnali Angolo in z 59 Filipine, so danes odpihnili še Italijo z 92:77. V drugem delu se bosta Srbija in Italija merili s prvo- in drugouvrščeno reprezentanco skupine C Španijo in Portorikom. Poljsko in Venezuelo, ki sta napredovali iz skupine A, čakata najboljši iz skupine B Argentina in Rusija. Rezultati vseh tekem iz prvega dela se prenašajo. Jutri so na vrsti še zadnje tekme v skupinah E, F, G in H. ZDA, Brazilija, Francija, Dominikanska republika, Litva in Avstralija že imajo vozovnico za drugi del. V medsebojnih obračunih bodo o zadnjih dveh potnikih odločale Turčija in Češka ter Grčija in Nova Zelandija.

Na prvem resnejšem preizkusu na svetovnem prvenstvu je Srbija ves čas vodila proti Italiji, dokončno pa jo strla sredi zadnje četrtine. Prvi mož v moštvu selektorja Aleksandra Đorđevića je bil znova Bogdan Bogdanović, ki je Italijanom nasul 31 točk. »Z Italijo smo dvakrat igrali že v pripravljalnem obdobju, tako da je bila to že naša tretja medsebojna tekma v zadnjih 20 dneh. Igralcem sem v garderobi dejal, da je istega nasprotnika težko premagati trikrat zapored v tako kratkem času. Sploh če je to Italija, ki ima veliko individualne kakovosti. Imeli smo nekaj težav v napadu, a smo ves čas igrali dobro v obrambi. Nisem zadovoljen s številom izgubljenih žog in nekaterimi reakcijami mojih igralcev ob trdi fizični igri. Želim, da ostanemo z glavo pri košarki, ne da se spuščamo v konflikte,« je bil jasen Aleksandar Đorđević.

Močno razočarani so bili po porazu proti Venezueli z 59:72 Kitajci. Gostitelji so namreč z drugim porazom že izpadli iz tekmovanja. »Potrti smo. Dobro smo se pripravili na tekmo z Venezuelo, a nas je pritisk očitno zdelal. Ne ostane nam drugega, kot da gledamo naprej in nadaljujemo trdo delo,« je skrušeno razlagal selektor Kitajske Li Nan.

Jutri, 3. krog, skupina E: Turčija – Češka (10.30), ZDA – Japonska (14.30), vrstni red: ZDA 2-0, Turčija in Češka po 1-1, Japonska 0-2, skupina F: Brazilija – Črna gora (ob 10. uri), Grčija – N. Zelandija (ob 14. uri), vrstni red: Brazilija 2-0, Grčija in N. Zelandija 1-1, Črna gora 0-2, skupina G: Nemčija – Jordanija (10.30), Dom. rep. – Francija (14.30), vrstni red: Francija in Dom. rep. 2-0, Nemčija in Jordanija 0-2, skupina H: Kanada – Senegal (9.30), Litva – Avstralija (13.30), vrstni red: Litva in Avstralija po 2-0, Kanada in Senegal po 0-2.