FTC je namreč obtožil spletno platformo, da krši zakonodajo o varovanju pravic otrok. Youtube je brez dovoljenja staršev zbiral podatke o otrocih, mlajših od 13 let, poroča britanski BBC.

Poravnava v višini 170 milijonov dolarjev je najvišja doslej v okviru zakona o zaščiti pravic otrok na spletu (Coppa) iz leta 1998, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Ni izgovorov, da je Youtube kršil zakon,« je dejal vodja FTC Joe Simons. Ocenil je, da se je platforma namenoma nekaterim podjetjem predstavljala kot omrežje, ki je priljubljeno pri otrocih, ne da bi ob tem priznala kršenje zakona.

Poravnava še obvezuje Youtube, da mora spremeniti svoj način, kako obravnava otroško vsebino. »Vse informacije od vseh, ki gledajo otroško vsebino na Youtubu, bomo obravnavali, kot da je od otroka, ne glede na starost uporabnika,« so v izjavi sporočili iz Youtuba.

V praksi to med drugim pomeni zelo omejeno zbiranje podatkov in ukinitev predvajanja personaliziranih oglasov. Nova pravila naj bi stopila v veljavo v prihodnjih štirih mesecih.