Levica je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma njegov prenos v obvezno obliko zavarovanja (to upravlja zdravstvena blagajna) ob izteku poletja postavila med prioritetne politične naloge. Vlada mora zakon o tem sprejeti do konca letošnjega leta, sicer se lahko obriše pod nosom pri podpori za proračun, je zagrozil poslanec Levice Miha Kordiš še dan pred koalicijskim srečanjem na temo dopolnilnega zavarovanja v zdravstvu.

Po prvem sestanku s koalicijo je vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec dejal, da je srečanje potekalo v pozitivnem duhu. Povzel je ugotovitve, da se vsi strinjajo o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno (kar ima koalicija sicer zapisano v koalicijski pogodbi), pri tem pa da je treba ohraniti enako raven pravic. Strinjali so se tudi, da začne sprememba veljati leta 2021 in da se precej oster rez v financiranje zdravstva izvede na finančno vzdržen in razvojen način.

Nepotrebno hitenje?

Minister za zdravje Aleš Šabeder ni želel ugibati, ali bodo našli skupni jezik z Levico. Tudi po njegovi oceni je prvi dialog na to temo potekal v dobrem vzdušju, je pa opozoril, da v zdravstvu z ukrepi ne bi smeli hiteti, če niso pred tem dobro premišljeni, ključno pa naj bi bilo, da se zdravstvo obravnava kot celoto in tako naj bi bili naravnani tudi ukrepi. Minister Šabeder še naprej zagovarja stališče, da bi predlog zdravstvenega varstva in zavarovanja dobili na mizo v prvi polovici prihodnjega leta, tako kot načrtujejo na ministrstvu za zdravje. Tudi v tem primeru bi ujeli datum Levice leta 2021, ko naj bi sprememba začela veljati, zato ni povsem prepričan, zakaj hitenje in postavljanje enomesečnega roka za dogovor. »Mesec dni za pripravo rešitev za tako kompleksno vprašanje je premalo. Ker je ta tema na mizi že 15 oziroma 16 let, mesec več ali manj ne bi smel igrati nobene vloge,« je pojasnil minister Šabeder.

Narediti bo treba nove izračune

Ključna težava, ki jo bodo morali prebroditi pogajalci, se nanaša na številke oziroma milijone evrov. Z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem tri zasebne zavarovalnice zberejo okoli pol milijarde evrov, kar predstavlja pomemben vir financiranja slovenskega zdravstva. Predlog Levice bi po besedah ministra Šabedra ustvaril za okoli 70 milijonov evrov izpada, zato bo treba po njegovem v razpravo vključiti tudi finančno ministrstvo in zdravstveno blagajno. Izračuni, na katere se sklicuje Levica, so bili narejeni na podlagi makroekonomskih podatkov leta 2018, ko je Slovenija dosegala visoko gospodarsko rast, nove izračune pa bo treba prilagoditi ohlajanju gospodarstva, je pojasnil Šabeder. Poleg tega bo treba zajeti tudi aktualnejše podatke o aktivni populaciji, saj je teh v dvomilijonski državi le nekaj več kot 900.000, preostali pa v zdravstveno blagajno ne prispevajo veliko.

Levica se je s koalicijo dogovorila, da bodo pristojna ministrstva in vladne službe pripravili izračune posledic ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v tednu dni, nato pa bo dialog stekel naprej.