Potem ko je vlada v začetku julija potrdila razrez proračunskih odhodkov po posameznih proračunskih uporabnikih za leti 2020 in 2021 v okviru že prej zakoličene zgornje meje dovoljenih odhodkov, bo ta mesec intenzivirala pripravo proračunskih dokumentov. V DZ jih mora namreč poslati do 1. oktobra.

Zgornja meja proračunskih odhodkov je za prihodnje leto določena pri 10,450 milijarde evrov oz. 290 milijonov evrov več kot v 2019, za 2021 pa pri 10,455 milijarde evrov. V proračunskih predlogih ministrstvo za finance sledi trem ključnim prioritetam - razvoj, sociala in plače - spoštuje pa po zagotovilih ministra Andreja Bertonclja tudi zakon o fiskalnem pravilu. Fiskalni svet je sicer vlado že opozoril, da so tveganja pri javnofinančni politiki povečana.

Večina proračunskih prejemnikov dobiva več kot do zdaj, je pa želja, kot je že pred časom razkril Bertoncelj, po posameznih uporabnikih več od zmožnosti. Ob potrditvi razreza proračunskih odhodkov je vlada sicer za posamezne posredne in neposredne proračunske uporabnike postavila le najvišjo dovoljeno porabo, ti pa so morali do konca avgusta pripraviti svoje finančne načrte. O njih bodo zdaj tekla še zadnja usklajevanja.

Koalicija bo v ponedeljek bržkone spregovorila tudi o načrtovanih davčnih spremembah, ki naj bi jih vlada obravnavala čez dva tedna. Glede na izhodiščne predloge, predstavljene junija, je na podlagi javne obravnave in razprave med socialnimi partnerji prišlo do nekaterih sprememb. Nekoliko manjša bo razbremenitev pri dohodnini, nominalna obdavčitev dobičkov podjetij se v 2020 še ne bo zvišala.

Tema pogovora bo verjetno tudi zahteva Levice po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma njegovemu prenosu v obvezno zdravstveno zavarovanje. Predstavniki koalicije in Levice naj bi se sicer na današnjem sestanku strinjali o prenosu, pri čemer naj bi do prihodnjega tedna naredili še izračune. Levica sicer vztraja pri ukinitvi omenjenega zavarovanja že to jesen in s tem pogojuje podporo proračunu. Na slednjega bi Šarec sicer utegnil vezati tudi zaupnico vladi.

Koalicijski partnerji se bodo najverjetneje dotaknili tudi načrtovanih sprememb na področju javnega naročanja, na mizi bi se lahko znašel tudi zakon o poroštvih za 3. razvojno os in drugi tir med Divačo in Koprom, kjer naj bi prihajalo do različnih pogledov med finančnim in infrastrukturnim ministrstvom.