Kaj je 14-letnega fanta iz kraja Elkmont v Alabami gnalo v petkratni umor, ni znano. Morda tudi nikoli ne bo. Se je pa v trenutku, ko je najstnik v ponedeljek potegnil za petelina in pobil petčlansko družino, njegovo življenje za vedno spremenilo. Pod smrtonosnimi streli so padli njegov 38-letni oče John, tri leta mlajša mačeha Mary, šest let in šest mesecev stara polbrata ter petletna polsestra, je za medije potrdil Stephen Young, predstavnik šerifovega urada okrožja Limestone. Proti mladoletnemu osumljencu so zaenkrat podali pet obtožnic umora, od poteka preiskave pa je odvisno, ali mu bodo morda celo sodili kot odraslemu.

Dejanje hitro priznal

Nekaj pred enajsto uro v ponedeljek zvečer je 14-letnik poklical policijo, saj da je nekdo pobil njegovo celotno družino. Sam da je bil med streljanjem v kleti. Zgodbo je šerifu in sodelavcem ponovil tudi na dovozu pred domačo hišo. »Iz kleti je po stopnicah tekel v pritličje, kjer je slišal korake. Pobegnil naj bi iz hiše, kaj veliko drugega pa ni povedal,« je Young zaupal medijem. Nedolgo zatem so najstnika peljali na zaslišanje na postajo, ko so ga soočili z več lastnimi nasprotujočimi si izjavami, je fant priznal krvavo dejanje. Policiste je potem peljal do kraja, kjer je ob cesti odvrgel morilsko orožje, za katerega sicer nihče v družini ni imel dovoljenja.

Brutalna smrt družine je pretresla Elkmont, manjšo skupnost z le 500 prebivalci, ki leži v Alabami tik ob meji s Tennesseejem. »Ostalo je mnogo neodgovorjenih vprašanj. Molimo za celjenje ran, skupaj nam bo sčasoma uspelo preživeti to tragedijo,« je vaščane nagovorila županja Tracy Compton.

Walmart umika pištole

Čeprav gre pri tragediji za malce netipično družinsko nasilje (običajno je oče tisti, ki mori), se bo tragedija vendarle uvrstila na seznam letošnjih množičnih streljanj v ZDA. Sodeč po statistiki je bilo takšnih incidentov letos več kot dni v letu (povprečno 1,2 streljanja na dan), po različnih kriterijih so jih do začetka septembra našteli med 280 in 300. Skupno je bilo v njih ranjenih 1219 oseb, 335 pa jih je umrlo. V javnosti se ob takih nesrečnih zgodbah ponavljajo pozivi k večji pozornosti glede duševnih bolezni ter novih zakonih o omejitvi nošenja orožja. V verigi samopostrežnih trgovin Walmart, kjer so letos zabeležili več smrtonosnih napadov, so stvari vzeli v svoje roke. Pred dnevi so sporočili, da bodo s polic po prodaji vseh zalog umaknili nekaj vrst pištol in različne naboje, kupce v svojih 4700 trgovinah po celotni Ameriki pa bodo prosili, naj orožja ne nosijo vsem na očeh. Walmart orožje prodaja v okoli 3900 svojih trgovinah (s čimer pokriva kakšna dva odstotka tržišča), še naprej pa bodo v njih prodajali puške. Belo hišo in kongres pa bodo prosili za strožje zakone o nošenju orožja.