V ponedeljek se je začel prvi reprezentančni premor v novi nogometni sezoni. Hrvaški selektor Zlatko Dalić je pred tekmama s Slovaško (v petek ob 20.45 v Trnavi) in Azerbajdžanom (v ponedeljek ob 18. uri v Bakuju) na tiskovni konferenci razkril, zakaj ni zraven igralca Barcelone Ivana Rakitića in igralca Chelseaja Matea Kovačića.

»Kdor ni stoodstotno pripravljen in ni sposoben dati maksimuma, je bolje, da ne pride. Rakitić ni rešil svojega statusa v klubu, zato smo se odločili, da ga tokrat ne bo z nami. Ni pripravljen, zato ga ne bo,« je o izostanku vezista Barcelone najprej dejal selektor Hrvatov Zlatko Dalić. Na nadaljnja vprašanja novinarjev o drugi zaporedni reprezentančni akciji, pri kateri Rakitića ne bo, je Dalić dodal: »Sploh ne želim razmišljati o njem. Če je z njim kakšna težava, jo bomo rešili po moje, znotraj ekipe.«

Slovaki dobri, a Hrvati boljši

Nasploh stanje v reprezentanci Hrvaške ni rožnato. Polne minutaže pri madridskem Realu nima niti Luka Modrić, a Dalića to ne skrbi. »Z Luko nimam težav, verjetno je celo dobro, da kakšno tekmo preskoči,« je dejal Varaždinec na klopi ognjenih. Namesto Rakitića in Matea Kovačića, ki ima poškodovano ahilovo tetivo, je v izbrano vrsto poklical Mija Caktaša iz Hajduka in Marka Roga iz Cagliarija. V napadu bo zaradi poškodbe Andreja Kramarića prva izbira bržčas napadalec Dinama Bruno Petković. »Prestopnega roka je konec, zdaj se bodo stvari počasi umirile. Vsi igralci rešujejo svoje statuse, nepripravljenih nočem zraven. Položaj ni rožnat, a je tak, kot je. Veliko igralcev je našlo nove klube, Perišić na primer je zdaj v Bayernu. Vse to igralcem jemlje del koncentracije,« je o težavah razpredal Dalić, za konec pa se je obrnil še proti prvemu nasprotniku – Slovaški. »Vsi vemo, kdo je Marek Hamšik. Tu je še lažna devetica Ondrej Duda, pa po mojem mnenju njihov najnevarnejši igralec Mak na desnem krilu. Imajo veliko kakovosti, dodajmo še poln stadion. A če bodo moji fantje pravi, ne bi smeli imeti večjih težav,« je sklenil Dalić, ki s Hrvaško v skupini E po treh odigranih tekmah zaseda tretje mesto.

BiH brez Pirića po dve zmagi

Slabše po štirih srečanjih kaže reprezentanci Bosne in Hercegovine. Ta ima na petem mestu skupine J le štiri točke, zato bosta tokratni tekmi za izbrance Roberta Prosinečkega izjemno pomembni. Toda dvoboja z Liechtensteinom v Zenici in z Armenijo v gosteh bodo odigrali brez vratarja Maribora Kenana Pirića. »Žal nam je za Pirića. To je velik minus zanj in za reprezentanco, saj se vedno maksimalno trudi. Verjamem in mu želim, da bo hitro okreval,« je po pretresu možganov na prvenstveni tekmi v Domžalah dejal selektor BiH Robert Prosinečki. Pirića, ki so mu zdravniki naložili enotedensko popolno mirovanje, bo v reprezentančni akciji zamenjal Vladan Kovačević, član nogometnega kluba Sarajevo.

Težave s poškodbo ima tudi vezist Zoran Kvrzić, zato Prosinečki nanj ne računa. »Spet imamo 24 igralcev, enaindvajset znotraj polja in tri vratarje. Dovolj nas je za dve tekmi. Zelo pomembno bo, da vsi dobijo priložnost. Tisti, ki bodo odigrali obe srečanji, se morajo vmes dobro osvežiti,« je dejal nekdanji nogometaš Olimpije, o prihajajočih nasprotnikih pa dodal: »Morali bomo dati vse od sebe in pokazati več kot na zadnjih tekmah. Armenci so premagali Grke in bodo nevarni. Če bomo imeli pristop kot proti Italiji, bomo ti dve tekmi prestali uspešno.«

Novo poglavje v teh kvalifikacijah pa začenjajo Srbi. Z novim selektorjem Ljubišo Tumbakovićem se bodo domačim navijačem v Beogradu predstavili v soboto proti Portugalski (ob 20.45) in v torek v gosteh pri Luksemburgu (ob 20.45).