Potem ko se je v Angliji prestopni rok končal že 9. avgusta, so trgovanje na nogometni tržnici v ponedeljek zaključili še v Franciji, Italiji, Nemčiji in Španiji. Tokratni poletni prestopni rok ni bil le eden najživahnejših v zadnjih letih, temveč tudi rekorden. Novega delodajalca je našlo kar 1897 igralcev, klubi pa so zanje skupno odšteli okoli 5,5 milijarde evrov. S tem so bistveno presegli zneske, ki so jih za okrepitve namenili lani in predlani, ko se je številka ustavila pri približno 4,4 milijarde evrov.

Najbolj zapravljivi so bili znova Angleži. Po podatkih spletne strani Transfermarkt so tamkajšnji prvoligaši za okrepitve namenili 1,55 milijarde evrov, omenjenemu znesku pa so se še najbolj približali Španci. Ti so še pred uradnim odprtjem nogometne tržnice 1. julija porabili 808 milijonov evrov, v nadaljevanju pa še dodatne pol milijarde evrov in s tem postavili novo rekordno znamko. Z 1,18 milijarde evrov jim sledijo Italijani, medtem ko so klubi v Nemčiji in Franciji svoje bančne račune olajšali za 742 milijonov oziroma 670 milijonov evrov. »Zapravljanje med klubi največje peterice je doseglo rekordno raven. Razlogov za to je več. Klubi so dobili dodaten denar s prodajo pravic za televizijske prenose, povečale so se tudi nagrade,« je za Reuters dejal Dan Jones iz svetovalne družbe Deloitte.

Največja zvezda tokratnega prestopnega roka je komaj 19-letni Portugalec Joao Felix. Atletico Madrid je Benfici za najstnika odštel 126 milijonov evrov, znesek zanj pa so španski podprvaki skoraj v celoti pokrili s prodajo Antoina Griezmanna Barceloni za 120 milijonov evrov. Na lestvici najdražjih poletnih nakupov je na tretjem mestu pristal Eden Hazard, ki ga je Real Madrid od Chelseaja kupil za 100 milijonov evrov.

Na zadnji dan prestopnega roka je bil sicer najodmevnejši odhod Maura Icardija, ki je milanski Inter zamenjal za PSG. Argentinec bo v Parizu kot posojen nogometaš igral do konca sezone, francoski prvak pa bo imel možnost odkupa za 65 milijonov evrov. V Parizu se mu je v ponedeljek pridružil tudi zdaj že nekdanji vratar Reala Madrid Keylor Navas, ki bo na Parku princev branil prihodnja štiri leta. Klube so tik pred zdajci med drugim zamenjali še Mehičan Javier Hernandez, ki se je iz West Hama preselil k Sevilli, Hrvat Nikola Kalinić bo kot posojen nogometaš Atletica nastopal za Romo, dres Rimljanov pa bo nosil tudi Armenec Henrih Mhitarjan.

Z iztekom prestopnega roka se je zaključila večmesečna saga okoli najdražjega nogometaša na svetu Neymarja. Čeprav se je Brazilec silno želel vrniti v Barcelono, pa njegovi delodajalci s Katalonci niso našli skupnega jezika. Muhasti 27-letnik je v francosko prestolnico prišel pred dvema letoma za rekordnih 222 milijonov evrov, v želji, da izsili prestop na Camp Nou, pa se je sporekel tako s soigralci kot vodstvom kluba. Pariška pravljica se je za nogometnega zvezdnika zdaj sprevrgla v nočno moro, saj se je zaradi neprofesionalnega odnosa zameril tudi navijačem PSG.

Kljub spodletelemu poskusu nakupa Neymarja pa pri Barceloni v zadnjih urah prestopnega roka vseeno niso bili povsem nedejavni. Podaljšali so pogodbo z Rafinho in ga posodili Celti Vigu, v klub pa iz Las Palmasa pripeljali obetavnega Pedra Gonzaleza Pedrija. Za šestnajstletnika, ki bo to sezono še igral za kanarsko ekipo kot posojeni nogometaš, so postavili odkupno klavzulo na 100 milijonov evrov, ko bo registriran za prvo ekipo, pa bo ta narasla na 400 milijonov.