Da je zadeva kompleksna in potrebuje več časa in celo prenovitev celotnega zakona, je znan manever, ki smo mu bili priča pri prejšnjih vladah: toliko časa so delali in usklajevali nov zakon, da ga je prehitela menjava ministra ali pa volitve. To je klasičen scenarij pod taktirko zavarovalnic, ki vsak dan z nepotrebnim in v svetu edinstvenim »delom« oškodujejo zdravstveno blagajno za 164.000 evrov, kar je nepredstavljivo visoka številka.

Predlog Levice je logičen in najbolj korekten v vseh ozirih in ima vso podporo javnosti. Vendar pa to v našem predstavniškem demokratičnem sistemu ni dovolj. Z njim se morajo strinjati tudi posamezniki, ki po volitvah menijo in razumejo svoj položaj tako, da je oblast njihova, ne pa da so oni le državni uradniki, ki morajo objektivne, koristne in v javnosti podprte predloge prenesti v operativo.

Z izjavami, da ne gre tako hitro in da je zadeva kompleksna, dejansko koalicija izsiljuje klasične podaljške, dokler zadeva ne bo propadla ali pa dokler bo to njihov in ne kak drug predlog.

Spet se je pokazal naš največji nacionalni problem: to je predstavniška demokracija, ki zlahka ugrablja državo in lahko nekaznovano dela slabo, ne da bi za to odgovarjala. Zato pozivam aktivne občane, da ne jamramo več, da organiziramo kampanjo in referendum o predstavniški demokraciji, ki bi takšno zadevo, kot je prenos zbiranja dodatnih sredstev na ZZZS rešila v trenutku z odločanjem tistih, ki se jih zadeva sploh tiče.

Z neposredno demokracijo bi lahko tudi hitro in dobro rešili glavne težave, ki nas že dolgo pestijo in jim predstavniški politiki niso kos: tip kapitalizma, trajnostni razvoj, energetska politika, stanovanjska politika, obrambni sistem, varnost, politična odgovornost, kadrovanje, vodenje javnih investicij…

Bojko Jerman, Dolsko