Šestnajstletni Juanito Pistola je bil stari znanec lokalne policije. Pod vzdevkom Mali poveljnik je s krvoločno tolpo Peklenska četa sejal strah in smrt blizu in daleč. Tokrat se je sreča obrnila, zanj je bil smrtonosen spopad s policisti. Prejšnji torek je s šestimi kolegi v zasedi čakal nanje v kraju Nuevo Laredo tik ob meji z ZDA. Kraj je poznan po številnih predorih, po katerih karteli tihotapijo droge na sever.

Sedmerica je bila odeta v vojaška oblačila in oborožena s težkim orožjem. Ko so opazili policiste, se je vnel srdit boj, a so bile njihove puške vendarle prešibke za dobro pripravljene može v modrem. Po poročanju lokalnih medijev je najstniški morilec umrl na zadnjem sedežu terenskega vozila, policisti pa so povsem prerešetali njegovo telo. Naboji so bili celo tako zelo močni, da mu je glavo odpihnilo s telesa, mehiški mediji pa so, sicer opremljene z opozorili, objavili fotografije krvavega spopada.

Mladoletni tihotapci

Peklenska četa, katere član je bil Pistola že od svojega trinajstega leta, je del zloglasnega kartela CDN. Najstnik je bil v njem cenjen kot plačani morilec, njegovo spretnost z orožjem naj bi počastili v več rap pesmih. Kraj Nuevo Laredo je za tihotapce pomembna strateška točka, saj ga od ZDA loči le reka Rio Grande, z njimi pa je povezan prek več mostov in predorov. V zadnjih tednih v njem potekajo krvavi spopadi med CDN ter mehiško policijo in vojsko. Kartel ima mesto pod svojim nadzorom vse od leta 2004, ko sta se zanj spopadla s kartelom Sinaloa. V vojni med njima je bilo takrat ubitih 2000 ljudi.

Mladoletniki, ki jih karteli z veseljem vabijo v svoje vrste, običajno sprva opravljajo delo tihotapcev, s trdim delom pa se lahko povzpnejo vse višje na hierarhični lestvici. Otroci so namreč manj opazni in »varnejši« pred strogim nadzorom obmejnih oblasti (Američani mladoletne prestopnike brez večjih posledic vračajo v državo), zadnjih 20 let pa so izjemno priročni tudi v cvetočem poslu tihotapljenja ljudi čez mejo.

Redki, ki preučujejo to področje, so med letoma 2011 in 2016 zabeležili nekaj manj kot tisoč otrok, vpletenih v tovrstne nezakonite posle, v zadnjih letih naj bi se številke najmanj podvojile. V povprečju so stari od 12 do 17 let, skoraj vsi z vstopom v nezakonito službo pustijo šolo. »Večino v posel potegnejo bratje ali sestre, tete, strici, včasih celo starši,« o novačenju mladega mesa pove profesorica Gabriella Sanchez, ki je podrobno preučevala to tematiko. Za mnoge je to namreč služba kot vsaka druga, s pomočjo katere lahko preživi vsa družina. tak, agencije