Skoraj dva dni je počasi premikajoči se in pošastni Dorian vztrajal nad otočjem Bahami, kjer je močan veter podiral hiše, ruval drevesa in daljnovode, obilne padavine pa so sprožile poplave. Umrlo je najmanj pet oseb, med drugim sedemletni deček, premier Herbert Minnis je orkan označil za zgodovinsko tragedijo, ki je prizadela otočje.

»Pripravili smo se na najhujše, upali na najboljše. A je bilo huje, kot bi si lahko kdorkoli predstavljal,« je za CNN komentiral 33-letni Michael Hynes, ki se je zadnja dva dni pred uničujočo silo orkana skrival v pisarni. Zvok in moč vetra je opisal kot nekaj najhujšega na svetu. »Kot bi mimo vas neprestano vozil vlak s hitrostjo 50 kilometrov na uro,« je bil nazoren.

Vetrovi s povprečno hitrostjo 195 kilometrov na uro so največ škode naredili na otokih Abaco in Grand Bahama, kjer po oceni Združenih narodov pomoč v hrani potrebuje več kot 60.000 ljudi. O gmotni škodi je še prehitro govoriti, je pa hudo poškodovanih ali povsem porušenih najmanj 13.000 domov. Na pomoč prestrašenim prebivalcem bodo reševalne službe lahko priskočile šele, ko se bo Dorian pomaknil proti ZDA.

Po ocenah Nacionalnega centra za orkane (NOAA) bo v vzhodno obalo Floride trčil oslabljen. Danes so ga namreč opredelili za orkan druge stopnje z vetrovi do 177 kilometrov na uro, je pa res, da se je razširil. Pot naj bi naprej nadaljeval proti obali Georgie in Južne Karoline. V vseh treh zveznih državah so oblasti že odredile množične evakuacije, izpraznili številne domove za starejše in bolnišnice, v pripravah na udarec so prebivalci izropali trgovine, na Floridi so zaprli več šol.. »Lahko obnovimo vaše domove, ne moremo vam vrniti življenja,« je opozoril senator in nekdanji guverner Floride Rick Scott, s katerim se strinja floridski guverner Ron DeSantis: »Pojdite od doma, dokler še imate čas, dokler je gorivo na voljo in dokler ste na cestah varni.«

Škoda v ameriškem gospodarstvu se pozna še pred divjanjem Doriana, saj so v zadnjih nekaj dneh odpovedali skoraj 3000 poletov. Nadvse zaskrbljen nad grozečo pošastjo je tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je sicer odpovedal potovanje na Poljsko, a se je nato javnosti s tviti javljal kar z igrišča za golf v Virginiji. »Pazite nase. In naj vam Bog pomaga,« je sporočil svojemu ljudstvu in pri odpravljanju posledic ene najhujših neviht v zgodovini zagotovil zvezno pomoč.