»Na kronometru vsak poskuša odpeljati čim hitreje. Potrudil sem se in bilo je dovolj za zmago. Zadovoljen sem,« je Primož Roglič dokaj mirno in brez velike evforije pospremil vrhunsko odpeljano vožnjo desetega dne Vuelte. Navdušenja s poljubom dneva ni skrivala partnerica Lora, ki ga je s sinom Levom z avtodomom prišla spodbujat na francosko stran Pirenejev.

Vsi so vedeli, da bo edina vožnja na čas na zaviti, razgibani in tehnično zahtevni trasi v okolici Pauja ena najpomembnejših in bo na široko razgrnila rdečo preprogo proti Madridu. Že zgodovina kaže, da Lora na najpomembnejše in odločilne kilometre prinaša posebno energijo. Posebno karmo je prinesla že na Tour in Giro, zdaj ji uspeva tudi na Vuelti. Veliki trojček zmag na Giru, Touru in Vuelti je tudi njen. Primož Roglič je vpisal 32. zmago v karieri, ki ima nemara največ dodane vrednosti.

Valverde je že znal peljati bolje

Roglič je 36 kilometrov v prijetnem sončnem vremenu odpeljal celo bolje od pričakovanj. Vse je imel pod nadzorom. Od prvega kilometra. »Zame je bilo najbolj pomembno, da sem se osredotočil na cesto in potiskal na vso moč. Zadovoljen sem s pripravljenostjo in počutjem. Imel sem vse pod nadzorom,« je opisal vožnjo, ki s taktičnega vidika pomeni nadzor moči in srčnega utripa ob nasvetih iz spremljevalnega avtomobila. Programirana vožnja do zmage. Alejandro Valverde je zaostal več kot minuto in pol, kot je bil optimistični scenarij za 39-letnega španskega veterana, ki je kronometer že zmogel odpeljati bolje.

Roglič ima pred aktualnim svetovnim prvakom zdaj že minuto in 52 sekund prednosti. Kolumbijca sta pričakovano zaostala še več. Ko je na poti do šeste dnevne zmage dohitel in tik pred ciljno črto prehitel Miguela Angela Lopeza (Astana) za dve minuti, mu je zagotovo zbil nekaj morale za nadaljevanje. Nairo Quintana je Rogliču posodil zeleno majico vodilnega po etapnih uvrstitvah, v rdeči majici pa je imel črn dan. Kot zadnji s startne liste je dobil obsežno slovensko lekcijo o uri resnice. Z izgubljenimi tremi minutami je zdaj že na tarči drugega Slovenca Tadeja Pogačarja. Čeprav se v očeh večine spremljevalcev kolesarstva zdi, da je pot do prve velike zmage na tritedenskih dirkah odprta na stežaj in je rdeča preproga položena že do Madrida, Zasavec ne prehiteva zvezd. »Če sem že zmagal, sprašujete? Bomo videli v Madridu. Zagotovo drži, da sem zmagal danes, naprej vozimo iz dneva v dan,« je v svojem slogu odgovoril Roglič.

Pogačar po Rogličevi poti

No, nima posebne energije samo Lora Klinc. Tudi Urška Žigart, srčna spremljevalka Tadeja Pogačarja, sicer zelo obetavna kolesarka BTC City Ljubljana, je v nedeljo kot nalašč prišla na cilj v Andoro, kjer si je mladi Komendčan privozil svojo prvo veliko zmago na tritedenskih dirkah. Slovenke imajo očitno nekaj več. Danes je bil v majici državnega prvaka enajsti. Morda je Urška stala na vrhu prvega 12-kilometrskega odseka kronometra s klancem po startu. Začel je odlično. Kot drugi na vmesnem času je le 23 sekund zaostajal za Rogličem. V razgibanem drugem delu visokega ritma starejšega slovenskega kolega ni vzdržal.

Rogliču se je najbolj približal Novozelandec Patrick Bevin, ki je uro sedel na prestolu vodilnega. »Tamau Pogi«, kot je Pogačar prijavljen na družbenem omrežju twitter, je zaostal minuto in 29 sekund. »Kronometer je bil zelo, zelo zahteven. Odpeljal sem na polno. Na drugem vzponu sem se boril sam s sabo in trpel. Zmogel sem odpeljati na polno,« je bil zadovoljen Tadej Pogačar. Ob tem je prehitel, kot si je tudi zelo želel, preostalo veliko trojico z vrha rdeče razvrstitve Valverdeja, Lopeza in Quintano, ki se mu je približal na vsega pet sekund. S tem je dal še en nedvoumen dokaz, da bo potencial za vse terene velikih dirk. Roglič se je nedavno pošalil, naj ne začenja tritedenskih dirk pred njegovim upokojevanjem. Zdaj bosta partnerja z istimi interesi. In tudi ekipi bi lahko sklenili tiho zavezništvo. »Zdaj je najbolj pomembno, da ostanemo zdravi. Še vedno smo zgolj na prvi polovici Vuelte in tudi v nadaljevanju prihajajo zahtevne etape. Zelo pomembna bo pomoč ekipe. Imam močno ekipo,« je samozavesten Roglič.