Svetovno prvenstvo v košarki je postreglo s prvima presenečenjema. Dominikanska republika je namreč na tekmi drugega kroga v skupini G ugnala Nemčijo in si tako prvič v zgodovini zagotovila pot v drugi del tekmovanja, medtem ko Nemci že pakirajo kovčke. Brazilija je v skupini F ugnala Grčijo, enega od favoritov za zlato odličje.

»Smo avtsajderji, ob tem se ubadamo s pomanjkanjem višine. Edina pot, po kateri nam lahko uspe, je, da na vsaki tekmi vložimo več energije od nasprotnika,« je od sreče žarel krilni košarkar Dominikanske republike Ronald Roberts. S soigralci se je pogumno postavil po robu favorizirani Nemčiji, ki ji igra nikakor ni stekla. V zaključku so imeli igralci selektorja Henrika Rödla sicer napad za zmago, a je Daniel Barthel ob sireni povsem zgrešil met za tri točke. Izpad že po skupinskem delu je hud udarec za Nemce, ki imajo v moštvu tri igralce iz lige NBA (Schröeder, Theis, Kleber) in štiri iz evrolige (Lo, Voigtmann, Zipser in Barthel).

Brazilija pod vodstvom hrvaškega selektorja Aleksandra Petrovića je proti Grčiji odlično ustavila prvega zvezdnika tekmovanja Giannisa Antetokounmpa, ki je dosegel zanj skromnih 13 točk. S tem si je tlakovala pot do izenačene končnice, v kateri je Koustas Sloukas dve sekundi pred koncem po prekršku pri metu za tri točke zadel prva dva prosta meta, tretjega za izenačenje in podaljšek pa zgrešil. »To je velik dan za brazilsko košarko. Znova je namreč pokazala, da lahko premaguje tudi najboljše reprezentance na svetu,« je ponosno razlagal Aleksandar Petrović.

Pred senzacijo je bila Turčija, ki je imela proti ZDA dvakrat zmago tako rekoč v žepu. Ob koncu rednega dela je desetinko pred koncem storila prekršek pri metu Američanov za tri točke, a je Jayson Tatum zadel le dvakrat za podaljšek. V dodatnih petih minutah je pri vodstvu za točko devet sekund pred koncem po namerni osebni napaki najprej dva prosta meta zgrešil Dogus Balbay, nato pa sekundo kasneje še Cedi Osman. Američani so zdrveli v protinapad, Khris Middleton pa ni ponovil napake Turkov in je dve sekundi pred koncem zadel oba prosta meta za dramatično zmago ZDA.