Vodstvi Gibanja petih zvezd in Demokratske stranke sta na začetku spletnega glasovanja članstva gibanja razkrili vladni program nove koalicije. Voditelj Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio pa je posebej poudaril, da gre pri dvajsetih od 26 točk vladnega programa za zahteve njihove stranke. Stranki, ki sta še nedavno veljali za hudi politični nasprotnici in sovražnici, nameravata zdaj s skupno vlado preprečiti predčasne volitve, ki bi prinesle zmago skrajno desni Ligi Mattea Salvinija. V poslanski zbornici in senatu ne bi smeli imeti težav z vzpostavitvijo nove večine, saj sta po številu poslancev in senatorjev največji.

Danes je imelo od 9. do 18. ure okoli 115.000 članov Gibanja petih zvezd, vpisanih na spletni platformi Rousseau, možnost odgovoriti na vprašanje: »Ali se strinjate, da Gibanje petih zvezd oblikuje vlado skupaj z Demokratsko stranko s premierjem Giuseppejem Contejem?« Petino jih je zavrnilo novo vlado, nekateri tudi zato, ker bi raje, da Gibanje petih zvezd ostane v koaliciji s skrajnim desničarjem Salvinijem. Ta jih je pred glasovanjem pozval, naj izrečejo nezaupnico novi vladi.

Glavni zalogaj bo proračun

Gibanje petih zvezd in demokrati pa so takoj po začetku glasovanja objavili 26 točk vladnega programa. Veliko pozornost sta stranki namenili proračunu za prihodnje leto, ki naj naj bi spodbujal gospodarsko rast, obenem pa ne bi smel ogroziti javnih financ. A oboje je hkrati težko izvedljivo tudi zato, ker ima Italija zelo velik javni dolg, takoj za Grčijo drugi največji v EU glede na BDP.

Stranki bosta povečali izdatke za šolstvo, raziskave in socialno politiko. Obdavčeni bodo spletni velikani. Po pričakovanju ne načrtujeta dviga DDV, saj bi to prizadelo socialne šibke in Italijo verjetno pahnilo v recesijo. Nova državna banka pa naj bi skrbela za razvoj juga.

Če bi večina udeležencev internetnega referenduma glasovala proti koaliciji z demokrati, bi moral Conte sporočiti predsedniku države Sergiu Mattarelli, da mu ni uspelo sestaviti vlade. Mattarella bi v tem primeru najbrž razpisal nove volitve že za letos.

Ruleta Rousseau

Mnogi ostro nasprotujejo takšnemu spletnemu glasovanju, na katerem je usoda Italije odvisna od volje članov neke stranke, ne pa od poslancev in senatorjev, kot zahteva ustava. Levosredinski rimski dnevnik La Republicca govori o ruleti Rousseau. Konec tedna je poslanka Gibanja petih zvezd Flora Frate pozvala Di Maia, naj prekliče glasovanje na internetu, ker »je absurdno, da se Conteju vsili odločitev prek glasovanja na platformi, ki jo upravlja zasebno podjetje brez zagotovil transparentnosti«.

»Spletno glasovanje v tem občutljivem trenutku ni najprimernejša metoda,« pa je na facebooku zapisal poslanec Gibanja petih zvezd Michele Nitti. »Presenečen sem, da je bila sprejeta taka odločitev kljub vsem pomislekom, ki so se pojavili na zadnjem srečanju gibanja.«

Massimiliano Panarari, profesor politologije na eni od rimskih univerz, pa je za britanski dnevnik Guardian dejal: »Glasovanje na Rousseauju je del strankine tradicije in so ga predstavili kot primer neposredne demokracije, čeprav to še zdaleč ni.«

Sicer je takšno internetno glasovanje bistven del Gibanja petih zvezd. Njegovi člani so med drugim na spletu izvolili voditelja stranke Luigija Di Maia, lani odobrili vladno koalicijo s skrajno desno Ligo, letos pa zavrnili, da bi voditelja Lige Salvinija sodno preganjali, ker ni dovolil izkrcanja migrantov.