23-metrsko ladjo za komercialno potapljanje je okoli pol četrte ure v ponedeljek zjutraj ob obali otoka Santa Cruz v južni Kaliforniji zajel silovit požar. Pet članov posadke, ki so bili budni v glavni kabini na palubi, je ob izbruhu požara poskakalo v vodo, na kopno so jim pomagali dobri samaritani, ki so bili na srečo v bližini z jadrnico. Ostalih 34 oseb, od tega še en član posadke, je ostalo ujetih v podpalubju, kjer so spali.

Brez upanja za preživele

Prvi gasilci so na kraj prispeli 15 minut kasneje. »Ogenj smo večkrat pogasili, a so se zublji zaradi velike količine goriva na krovu ponovno razplamteli. Tako močno je gorelo, da se nam sploh ni uspelo vkrcati na ladjo,« je razsežnost požara opisal Aaron Bemis, častnik obalne straže. Po navedbah šerifa okrožja Santa Barbara Billa Browna bi lahko eksplodirale jeklenke s kisikom ali propanom.

Ladja Conception je potonila 18 metrov pred obalo, kjer je bila zasidrana. Reševalne ekipe so našle 25 trupel, devet še ne. Da bi kdorkoli nesrečo preživel, je bolj ali manj nemogoče. »Pripraviti se moramo na najhujše,« je bila jasna poveljnica obalne straže Monica Rochester. Morebitne preživele so dolge ure v različnih bližnjih zalivih, kamor bi jih lahko odplavilo, iskali z manjšimi čolni in helikopterjih, na roko jim ni šla gosta megla.

Vzrok požara še neznanka

Vpogled v grozljive trenutke na ladji smrti podaja kapitanov klic na pomoč obalni straži, a se na posnetku sliši samo glas dispečerja. »Na gorečem plovilu je 33 ljudi, ki ne morejo z njega? So zaklenjeni vanj? Se lahko vrnete na čoln in odklenete vrata? Ničesar za gašenje nimate? Tudi gasilnih aparatov ne?« je dispečer z obale spraševal paničnega kapitana. Zanimalo ga je še, ali je celotna posadka uspela skočiti v vodo, v kakšnem stanju je čoln ter ali bi se lahko tisti iz podpalubja kakorkoli rešili na varno.

Vzrok požara zaenkrat ni znan, po prvih navedbah oblasti pa ni znakov tuje krivde. Ladja je bila v celoti v skladu z varnostnimi predpisi, lastnik podjetja Truth Aquatics sodeluje pri preiskavi. Conception so splavili leta 1981, imela je 46 ležišč, zgorela pa je med tridnevnim izletom okoli otoka Santa Cruz. Večina žrtev so bili najverjetneje turisti, a ker so imeli v ZDA podaljšan vikend s prostim ponedeljkom, je možno, da so bili na ladji tudi lokalni prebivalci. Oblasti o identiteti žrtev trenutno molčijo. tak, agencije