Tožilstvo v sporočilu za javnost ne navaja imen obtoženih, ampak samo njihove funkcije in letnice rojstva. Vendar pa je na podlagi le teh informacij možno sklepati, da gre za Todorića in dva njegova sodelavca. O identitetah obtoženih hrvaških državljanov so poročali tudi hrvaški mediji, medtem ko je avstrijska državljanka omenjena kot solastnica švicarske družbe.

Tožilstvo je po pisanju medijev tako poleg Todorića obtožnico vložilo še proti nekdanjemu finančnemu direktorju Agrokorja Anteju Huljevu, ki je prav tako solastnik švicarske družbe. Bremeni ju, da sta zlorabila svoj položaj v koncernu, ker sta omogočila plačilo 1,25 milijonov evrov švicarski družbi za svetovalne storitve, čeprav sta vedela, da Agrokor ne bo deležen nobenih tovrstnih storitev.

Avstrijska državljanka je medtem pomagala prvo- in drugo obtoženemu pri izdajanju računa v imenu družbe za domnevno opravljene svetovalne storitve, so objavili na spletni strani tožilstva. Kot so dodali, četrto obtoženo, ki je bila članica uprave Agorkorja, bremenijo, da je spodbujala in pomagala pri zlorabi zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Po ugotovitvah medijev gre za nekdanjo izvršno podpredsednico koncerna za poslovanje in poslovni razvoj Piruško Canjuga.

Todorićeva odvetnica Jadranka Sloković je danes za hrvaške medije izjavila, da niso pričakovali tovrstne obtožnice. Kot je pojasnila, so med preiskavo nedvomno ugotovili, da so sporni denar nakazali za določene storitve, ki so bile v celoti potrjene. Zato ne vidi razloga za vložitev obtožnice. Prav tako je potrdila, da je 1,25 milijona evrov še vedno na računu, na katerega so jih nakazali iz Agrokorja.

Medtem se je na svojemu blogu na spletu oglasil tudi Todorić, ki je znova ostro kritiziral hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, češ da znova zlorablja pravosodne institucije. Meni, da obtožnica temelji na napačnih sklepih in na insinuacijah. Prepričan je, da so bile lažne obtožbe že zavrnjene med preiskavo ter da jih bo zlahka odpravil na sodišču.

Sporno domnevno posredovanje in svetovanje švicarske družbe

Gre za eno od smeri preiskav o kaznivih dejanjih v Agrokorju, ki temelji na preiskavi o pogodbah o prodaji in vnovičnem najemu, ki jih je Agrokor podpisoval z ameriškim nepremičninskim skladom W.P. Carey. Agrokor je ameriškem skladu prodajal svoje nepremičnine, obenem pa je z njimi podpisal pogodbe o dolgoročnem najemu teh nepremičnin. Na ta način naj bi se izognili klasičnim bančnim posojilom in tako lahko objavili manjšo zadolženost v finančnih poročilih, je poročal Jutarnji list na svoji spletni strani.

Za tožilstvo naj ne bi bile sporne pogodbe z ameriškim skladom, temveč domnevno posredovanje in svetovanje švicarske družbe pri teh poslih. Kot še spominja zagrebški časnik, so preiskovalci ugotovili, da so denar nakazali na račun neke offshore družbe v Švici ter da so bile fiktivne pogodbe o plačanih svetovalnih storitvah kritje za črpanje denarja iz Agrokorja.

Proti Todoriću, njegovima sinovoma in več nekdanjim sodelavcem od leta 2017 potekajo preiskave zaradi finančnih malverzacij v Agrokorju, s katerimi naj bi oškodovali koncern za več kot 135 milijonov evrov. Todorić se brani s prostosti, potem ko je konec 2018 plačal 7,5 milijonov kun (nekaj več kot milijon evrov) varščine.

Zagrebško tožilstvo je medtem prejšnji teden vložilo tudi 13 obtožnic proti 29 hrvaškim državljanom zaradi očitkov o ponarejanju uradnih in poslovnih dokumentov pri poslovanju z Agrokorjem. Gre za prve obtožnice zaradi suma kaznivih dejanj v družbi, ki je pozneje spremenila ime v Fortenova. Šlo naj bi za afero s podpisovanjem menic.