Trial International je pomagal ženski vložiti pritožbo pri odboru ZN, potem ko je žrtev leta 2015 zmagala na sodišču v BiH, a ni nikoli prejela 15.000 evrov odškodnine. Posiljevalec namreč ni imel sredstev, da bi plačal vsoto, ki mu jo je naložilo sodišče. Zaradi zastaranja primera žrtev ni mogla vložiti civilne tožbe, v kateri bi zahtevala, da ji odškodnino izplača država, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Organizacija je v petek na svoji spletni strani objavila prehodno odločitev odbora ZN, v kateri očitajo BiH, da ni izpolnila svojih obveznosti, ko med drugim ni naslovila vprašanja primerne in pravične odškodnine. Država mora zdaj zagotoviti takojšnjo, pravično in primerno odškodnino žrtvi, kot tudi takojšnjo brezplačno zdravstveno in psihološko pomoč oz. rehabilitacijo.

BiH se mora tudi javno opravičiti, je še odločil odbor.

Tokrat se je prvič zgodilo, da je odbor ZN odločal o primeru žrtve spolnega nasilja, povezanega s konfliktom, je opozorila pravna svetovalka pri Trial International Adrijana Hanušić Bećirović.

V odločitvi odbor še poziva BiH, naj vzpostavi državno shemo reparacij za žrtve vseh oblik vojnih zločinov, med njimi tudi spolnega nasilja. Po nekaterih ocenah je bilo med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995 posiljenih okoli 20.000 žensk, a jih je le tisoč prejelo nizko rento, ker so bile civilne žrtve vojne, še piše AFP.

Od leta 2015 so morali odškodnino žrtvam plačati tudi nekdanji vojaki, ki so jih obsodili zaradi posilstva. Pred tem so to v posameznih primerih odločala civilna sodišča. Od takrat je sledilo 15 odločitev, v katerih so morali storilci plačati po med 10.000 do 15.000 evri.