Prvič, odkar poteka italijansko nogometno prvenstvo, se je zgodilo, da sta se rimska velikana Lazio in Roma med seboj pomerila že v drugem krogu. Čeprav se je mestni derbi končal z le dvema zadetkoma in remijem, pa je bil eden najatraktivnejših v zadnjih letih. Ekipi sta samo v prvem polčasu skupno vpisali 21 strelov in petkrat zatresli okvir vrat, česar na Apeninskem otoku v zadnjih 15 letih ne pomnijo. »Imeli smo toliko priložnosti, da bi tekmo morali dobiti,« je bil po derbiju razočaran trener Lazia Simone Inzaghi, pa čeprav je njegova ekipa po uspešni enajstmetrovki Aleksandra Kolarova zaostajala po prvem polčasu. »Glede na prikazano predstavo je čutiti obžalovanje in razočaranje. Imeli smo 21 strelov, še štirikrat pa smo zadeli vratnico,« je priznal Inzaghi.

Juventusu triler proti Napoliju

Kljub odmevnemu obračunu v Rimu je bil derbi drugega kroga serie A odigran v Torinu, kjer sta se pomerila aktualni državni prvak Juvetnus in v minuli sezoni drugouvrščeni Napoli. Gledalci so bili na Allianz stadionu priča pravemu trilerju, saj je Napoli v drugem polčasu v vsega 16 minutah izničil zaostanek treh golov, vendar po nesrečnem avtogolu Kalidoua Koulibalyja v 92. minuti izgubil s 3:4 in se v Neapelj vrnil praznih rok. To je bila sicer sploh prva tekma med moštvoma po letu 1993, na kateri je padlo sedem zadetkov, Juventus pa je na 147. prvenstvenem obračunu z Napolijem vpisal 69. zmago. »Nič ni narobe, če prejmeš tri gole, a ne v 16 minutah. Morda smo se prehitro zadovoljili z visokim vodstvom in Napoliju dovolili, da se vrne v igro. Po uri igre smo fizično močno padli,« je ocenil Giovanni Martusciello. Ta je na klopi še drugo tekmo zapored nadomeščal glavnega trenerja stare dame Maurizia Sarrija, ki boleha za hujšo obliko pljučnice.

Za Torinčane, ki so bili na svojem igrišču od Napolija boljši osmič na zadnjih devetih tekmah, je bila to prva domača tekma v novi sezoni. V zadnjih 56 sezonah so na uvodnem dvoboju pred svojimi navijači izgubili le pred štirimi leti proti Udineseju, sicer pa dosegli 45 zmag in 10 remijev. »Pozitivno je, da smo se pobrali in se vrnili v igro, ko je že kazalo, da smo v izgubljenem položaju. Vendar to ne pojasni naše slabe predstave, ki ni bila na želeni ravni. V celoti gledano sem razočaran nad predstavo svoje ekipe,« jeze ni skrival Napolijev trener Carlo Ancelotti.

Petnajst porazov Pocchetina

Ne le na Apeninskem polotoku, mestni derbi je bil konec tedna odigran tudi v Angliji. Na stadionu Emirates sta se v severnolondonskem obračunu pomerila Arsenal in Tottenham. Lokalna rivala sta se tako kot rimska razšla brez zmagovalca, a vseeno navdušila. Topničarji so do točke prišli po velikem zasuku, saj so nadoknadili zaostanek dveh golov (2:2), medtem ko za lanske finaliste lige prvakov gostovanja pri Arsenalu ostajajo zakleta. Od sedemindvajsetih so namreč dobil le eno. Nazadnje novembra leta 2010, ko so zaostanek z 0:2 spremenili v zmago s 3:2. »To je bila ena od naših najboljših predstav na Emiratsu v zadnjih petih letih. Sem optimističen in verjamem, da se bomo v nadaljevanju sezone še izboljšali,« je dejal strateg na klopi Tottenhama Mauricio Pochettino.

Argentinec ima sicer proti največjim tekmecem v boju za naslov angleškega prvaka Arsenalu, Chelseaju, Liverpoolu, Manchestru Cityju in Manchestru Unitedu precejšnje težave. Odkar je v sezoni 2014/2015 sedel na klop Tottenhama, se je proti omenjeni peterici klubov v gosteh pomeril sedemindvajsetkrat, a zmagal le trikrat, devetkrat remiziral in kar petnajstkrat izgubil.