»Šele kasneje, ko so o tem začeli spraševati uslužbenci določenih institucij, smo izvedeli, da je fant pravzaprav živel sam. To je pod vsako kritiko. Upam, da sta oba otroka zdaj preskrbljena in na varnem. Če bi nas prosila za pomoč, bi jima zagotovo pomagala vsa ulica,« je povedala soseda 17-letnega dijaka z vzhoda Hrvaške, za katerega se je izkazalo, da je po razvezi staršev doma ostal sam. Najprej je dom zapustila mama, leto kasneje pa še oče. Ko je mlajša hči odšla k babici, je ostal le še 17-letnik. Popolnoma sam je tri mesece živel v hiši brez elektrike, vode in ogrevanja. Zaradi zanemarjanja je policija prijavila državnemu odvetništvu 40-letnega očeta, sicer njihovega starega znanca, in leto dni mlajšo mater.

Po poročanju Jutarnjega lista so bili starši v hudi finančni stiski, zato je mama odšla s trebuhom za kruhom v tujino. Nekaj časa je delala v poljedelstvu, nakar se je vrnila domov k družini. A ne za dolgo, saj sta se z možem nato ločila. Sporazumela sta se, da bo sin živel z mamo, hči, šolarka, pa pri očetu. Mama se je kmalu odselila v tujino, kjer je osnovala novo družino. Z novim partnerjem je tudi dobila otroka. Sin, ki ji je bil dodeljen v oskrbo, pa je odšel živet k očetu in sestri. Kot je pokazala preiskava, se mama za otroka na Hrvaškem ni več brigala.

Šola obvestila pristojne

Življenja z dvema otrokoma v hiši, v kateri mu je razpadel zakon, oče ni več dolgo prenašal. Tudi on je čez približno leto dni dom zapustil, otroka pa pustil prepuščena samima sebi. Potem je prav tako našel novo ljubezen.

»Približno takrat, ko se je sosed odselil, je hčerka odšla živet k babici. Mislili smo, da je z njo odšel tudi njen brat. Fanta smo sicer kdaj pa kdaj videli na ulici, ampak vedno smo mislili, da v hišo prihaja po stvari, ki jih potrebuje. Veste, v tej hiši zagotovo že več kot leto dni ni osnovnih pogojev za bivanje, ni elektrike, vode in gretja,« je za Jutarnji list povedala soseda.

Pristojne službe so ugotovile, da starši niso skrbeli za otroka, za njuno prehrano, zdravje, higieno, šolske obveznosti. Zato sta tudi v šoli popustila. In prav šola je bila tista, ki je o dogajanju obvestila pristojne. »Deklica se je počutila zapuščeno. Ni hujšega, kot če ti mama obrne hrbet… Menda je želela oditi k njej, a se ji želja ni uresničila. Slišali smo, da se je sin nekako znašel. Občasno je hodil k dedku, da je kaj pojedel in se očistil. Ampak dedek nima pogojev, da bi skrbel vnuka, saj tudi on živi na robu revščine,« pa je razložila druga soseda. mfr