False Bay, zaliv v Južni Afriki, je znan po tem, da se turisti radi vkrcajo na čolne, da bi opazovali bele morske pse, največje plenilske ribe na svetu, kako lovijo tjulnje okrog otoka Seal. V zadnjem letu pa je prišlo do velike spremembe, saj so največji plenilci izginili s tega območja. Shark Spotter, lokalna dobrodelna organizacija, ki s plaže dnevno nadzoruje in opozarja plavalce na bližino morskih psov, letos niti v poletnih mesecih ni opazila belega morskega psa. Ti se od januarja do aprila še pogosteje približajo obali, a jih letos ni bilo blizu. Bloomberg poroča, da so od leta 2010 do 2016 z opazovanjem s plaže zaznali kar 205 belih morskih psov; lani se je ta številka zmanjšala na 50, letos pa so videli le nekaj manjših, a na območju, ki je od zaliva oddaljen 100 kilometrov.

Medtem so v Cape Codu, ki je ena najbolj priljubljenih destinacij za deskarje v Novi Angliji v ZDA, v zadnjih poletjih zaznali večje število belih morskih psov. »Opozorilo. Veliki beli morski psi na tej plaži v nizki vodi lovijo tjulnje. Ljudje so bili tukaj hudo poškodovani ali ubiti,« je zapisano na tabli z veliko fotografijo morskega psa, ki kopalce pričaka na plaži. Letos se je namreč po 80-ih letih zgodil napad morskega psa, ki se je za deskarja končal s smrtnim izidom. V Cape Codu so bile nekatere plaže zaradi zaznav morskih psov zaprte celo poletje, nekatere pa le občasno. To je vplivalo tudi na obisk v okoliških hotelih, ki so beležili precej manj gostov kot v prejšnjih letih. Če so na tem območju zaskrbljeni zaradi prisotnosti morskih psov, pa so ljudje v False Bayu zaskrbljeni zaradi njihove odsotnosti. Turizem z morskimi psi namreč prinese denar, s katerim lahko ohranjajo to območje zaščiteno, njihova nenadna odsotnost pa bi lahko posredno vplivala na celotno spremembo ekosistema. Veliki beli morski psi očitno spreminjajo svoje navade, učinek, ki ga imajo te na turizem, pa je dober opomnik, da se narava ne prilagaja našim počitnicam na pesku in vodi.

Kaj se dogaja z belimi morskimi psi?

Prva razlaga tega vprašanja pravi, da je na območje Cape Coda velike bele morske pse zvabila populacija sivih tjulnjev, medtem ko so nekateri opazovalci v False Bayu prepričani, da je prihod dveh ork vplival na odhod plenilcev s tega območja. Orke namreč občasno lovijo bele morske pse, saj rade jedo njihova jetra, ki so izredno hranljiva in maščobna. Zato jih Mednarodna unija za varstvo narave trenutno obravnava kot ranljivo vrsto. A dejstvo je, da sta to le dve izmed teorij, ki bi lahko bili možni, saj strokovnjaki o belih morskih psih zaenkrat še ne vedo dovolj. »Zaskrbljena sem, da usmerjenost na orke zamegljuje pozornost proč od vzrokov, ki jih lahko povzroči človek,« je povedala Tamlyn Engelbrecht, vodja raziskav dobrodelne organizacije Shark Spotters.

Nedvomno pa na obnašanje belih morskih psov vplivajo tudi podnebne spremembe. Temperature oceanov se namreč iz leta v leta višajo, na to pa vpliva segrevanje ozračja. Strokovnjaki so z raziskavami odkrili, da telesna temperatura večine morskih psov sledi temperaturi okolja. Imajo idealen razpon temperature, nad ali pod katero ne morejo opravljati osnovnih funkcij. Obnašanje belega morskega psa glede na podnebne spremembe so na območju False Bay opazovali kar 15 let; raziskave so pokazale, da temperatura vode vpliva na njegovo obnašanje pri hranjenju, čeprav tudi drugi dejavniki lahko vplivajo na to. Nekaj časa je bila temperatura vode zato pomemben napovedovalec tega, kako hitro so morski psi plenili tjulnje, a so z leti ugotovili, da na to vplivajo tudi veter, vidljivost vode, mešanje tokov ipd. Če bi želeli vedeti več in natančno ugotoviti, kaj se zares dogaja z belimi morskimi psi in kako temperatura vode vpliva na njihovo gibanje po oceanu, bi morali redno izvajati popise njihove populacije ter spremljati zdravje in navade po vsem svetu.