V komisarski sestavljanki še vedno manjkajo nekatera imena, zato ne moremo potrditi končnega seznama komisarskih kandidatov. Novoizvoljena predsednica Ursula von der Leyen tudi ta teden nadaljuje uradne pogovore s komisarskimi kandidati, ki jih je začela prejšnji teden, je povedala Andreeva.

»Dokler nima vseh koščkov sestavljanke, ne more sestaviti sestavljanke,« je ponazorila in pojasnila, da je zato tudi nemogoče povedati, kdaj bo lahko sporočila končni seznam komisarskih kandidatov. Edini znani časovni okvir je 1. november, ko bi morala začeti delati nova komisija, je še spomnila.

V Bruslju ne želijo govoriti o podrobnostih pogovorov von der Leynove s komisarskimi kandidati. Niti tega ne želijo povedati, koliko pogovorov je nova predsednica že opravila. Prav tako nočejo govoriti o tem, s kom se sestaja in kdaj so sestanki. Neuradno se sicer kot morebiten dan pogovorov z več komisarskimi kandidati omenja sreda.

Slovenski komisarski kandidat Janez Lenarčič po neuradnih informacijah na uradni pogovor s von der Leynovo še čaka. Tako kot za vse druge pogovore tudi v tem primeru ni jasno, kdaj bo.

Molčečnost v Bruslju pojasnjujejo z besedami, da ne bo vsakdo, ki ga von der Leynova intervjuja, na koncu dejansko na seznamu komisarskih kandidatov. V nekaterih primerih se predsednica pogovarja tudi z več kandidati iz ene države, v nekaterih državah notranji postopki še niso končani, še dodajajo.

Sicer pa po bruseljskih hodnikih neuradno izpostavljajo, da se seveda čaka na Italijo, ki zaradi politične krize zamuja z imenovanjem svoje kandidatke oziroma kandidata. Gre za veliko in pomembno članico, ki lahko s svojo izbiro bistveno premeša karte. Ne nazadnje z odločitvijo, ali bo predlagala žensko ali moškega. Čaka pa se tudi še na Romunijo.

Von der Leynova je vse članice pozvala, naj - če je to mogoče - predlagajo žensko in moškega, je danes poudarila Andreeva in znova izpostavila, da si predsednica močno prizadeva doseči cilj spolno povsem uravnotežene ekipe, ki si ga je sama zadala. Po trenutno znanih imenih je temu cilju blizu.

Še bolj molčeči so v Bruslju glede resorjev. Najprej potrebujejo vsa imena, nato bo mogoče odločiti o portfeljih. Nova predsednica želi svoje delo opraviti daleč stran od žarometov, pojasnjujejo. Zagotoviti, da bo vsakdo dobil primeren resor, je zahtevno delo, še poudarjajo.

Šarec po pogovorih s von der Leynovo še brez informacij o resorju

Premier Marjan Šarec se je že dvakrat pogovarjal s predsednico bodoče Evropske komisije, zadnjič prejšnji teden, a še vedno ni sporočila, kateri resor bo dodelila slovenskemu kandidatu za evropskega komisarja Janezu Lenarčiču. Šarcu se to, kot je nakazal ob prihodu na blejski strateški forum, niti ne zdi bistveno.

»Govorila sva že dvakrat, enkrat takoj po tistem, ko je bila potrjena, drugič prejšnji teden. Ta teden pa namerava po mojih informacijah opraviti še en krog pogovorov in po teh pogovorih se bo verjetno odločila,« je danes povedal Šarec novinarjem na Bledu.