Novi podatki kažejo, da milenijci, starostna skupina med 18 in 34 let, izgublja povprečno skoraj 2.400 evrov za prevare, ko se goljufi predstavljajo za bančno osebje, policijo ipd.

Čeprav so ljudje stari na 55 let še vedno tisti, ki za prevare izplačujejo največ denarja – v žepe goljufov namreč pride v povprečju skoraj 12 tisoč evrov – se je skupno število tistih, ki nasedajo prevarantom zmanjšalo. Čeprav milenijci izgubijo manj denarja, se jih je veliko znašlo v veliki finančni krizi, število prevaranih pa se je povečalo za kar štirikrat.

In čeprav velja, da so mladi spretnejši z računalnikom in spletom, pa zaradi pogostejše uporabe spletne banke, hitreje nasedejo prevarantom kot starejši. Prav tako je povečano ozaveščanje starejših ljudi o prevarah, preusmerilo nepridiprave na druge starostne skupine in taktike.

Posledice prevare vplivajo na življenje posameznika

»Pomoč pri ohranjanju varnosti denarja naših strank je naša prioriteta. Biti žrtev prevare ima lahko uničujoče posledice za njihovo finančno stanje, posledično pa tudi za življenje,« je pojasnil Paul Davis, direktor na oddelku za prevare in finančni kriminal v banki Lloyds. Dodal je, da bodo pričeli z izvajanjem kampanje, ki bo ljudem pomagala pri zaznavanju prevar. Z opozarjanjem in seznanjanjem, da banka od njih ne bo nikoli zahtevala, da denar prenesejo na drug račun, bodo skušali zmanjšati njihovo število.

»Medtem, ko se 24 ur na dan trudimo zaščiti naše stranke in je zamrznjenih več kot milijon evrov, skušajo prevaranti z različnimi taktikami zavesti ljudi, da posredujejo njihove osebne podatke, kot sta PIN koda in geslo, ali prenesejo gotovino,« je povedal Davis.