Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) pod vodstvom Aleksandra Čeferina bo imel ob koncu septembra zasedanje v Ljubljani, na katerem bodo prižgali zeleno luč projektu nogometa v šolah za obdobje prihodnjih štirih letih. To ne bo prvo zasedanje najvišjega organa Uefe v slovenski prestolnici, saj so se najpomembnejši predstavniki evropskega nogometa v Ljubljani oglasili že v času predsedovanja pokojnega Lennarta Johanssona. Takrat je Nogometno zvezo Slovenije (NZS) vodil Rudi Zavrl.

Turnir med osnovnošolci

Uefa želi nogomet še tesneje vključiti v šolski sistem, zato bo na Trgu republike na mini igriščih z umetno travo potekal nogometni turnir med šestimi moštvi osnovnošolcev iz Slovenije in vseh štirih sosednjih držav. Uefa je v sporočilu za javnost zapisala, da bo na otvoritveni tekmi skupaj z ambasadorji Uefe in nekdanjimi zvezdniki tega športa sodeloval tudi vodilni evropski nogometni funkcionar Aleksander Čeferin. Mnogi so ob tem pomislili, da v središču Ljubljane pripravljajo spektakularni dogodek kot pred letom dni v Biljah, kjer so nastopili Luis Figo, Alessandro del Piero, Gaizka Mendieta, Robbie Keane, Dimitar Berbatov in številni člani slovenske zlate generacije, a še zdaleč ne bo tako. Kot smo izvedeli, bo šlo predvsem za otroški dogodek, ki ga bodo veljaki Uefe z Aleksandrom Čeferinom in Luisom Figom na čelu simbolično odprli ob robu zasedanja izvršnega odbora.

Kot je znano, na spomeniško zaščitenem Trgu republike praviloma ni dovoljeno organizirati športnih dogodkov, saj prostor ne služi komercialnim namenom. Zadnji odmevnejši športni dogodek se je na trgu pred parlamentom zgodil pozimi 2014, ko so se hokejisti Olimpije na prostem pomerili z Jesenicami. Zavod za varstvo kulturne dediščine je tokrat v drugem poskusu izdal dovoljenje nogometni zvezi, saj gre v primeru Uefe – kot nam je potrdil generalni konservator zavoda Robert Peskar – za dogodek z otroško vsebino. Predsednik nogometne zveze Radenko Mijatović je povedal, da je Trg republike pred nekaj leti že gostil podoben otroški nogometni festival – Žogarija, na katerem so sodelovali osnovnošolci iz devetih evropskih držav.

Finala lige prvakov se obetajo Rusiji, Nemčiji in Angliji

Associated Press medtem poroča, da bo Uefa na zasedanju v Ljubljani določila tudi prizorišča finalnih tekem lige prvakov za obdobje med letoma 2021 in 2023. Znano in potrjeno je, da bo zaključni obračun tekmovanja prihodnje leto potekal v Carigradu, nato pa naj bi finale preselili v Rusijo na novi stadion Zenita v Sankt Peterburg. Leta 2022 naj bi imel največ možnosti za prirejanje odmevnega spektakla München, ki je bil z Allianz Areno gostitelj finala že leta 2012. Glavni kandidat za organizacijo finala leta 2023 je londonski stadion Wembley. Na vseh treh objektih bodo potekali tudi boji na evropskem prvenstvu, ki ga bo prihodnje leto organiziralo dvanajst držav hkrati.

Najpomembnejše odločitve v Uefi sprejemajo predsednik Čeferin, šesterica podpredsednikov (Karl-Erik Nilsson, Sandro Csanyi, Fernando Gomes, Luis Rubiales, Michele Uva, David Gill) in člani izvršnega odbora (Zbigniew Boniek, John Delaney, Armand Duka, Florence Hardouin, Jesper Moller, Andrii Pavelko, Davor Šuker, Michael van Praag, Servet Yardimci, Andrea Agnelli, Nasser Al-Khelaifi in Lars-Christer Olsson).