»Fant, ki je preživel težko fizično in psihično nasilje s strani hrvaških državnih organov, je bil najprej izvzet iz skupine migrantov, pretepen na meji, nato pa so ga zaprli še v prostor, kjer so ga še naprej tepli štirje policisti,« je zapisano v poročilu KIRSA.

A trpljenja za mladega dečka še ni bilo konec. Policisti so fantu, ki so ga pridržali, odvzeli denar in telefon, po pretepu v zaprti sobi pa so zahtevali, da se sleče do golega. S pomočjo vode in elektrošoka so ga mučili tako dolgo, da je deček izgubil zavest. V poročilu so zatrdili, da so mu v tem ostudnem incidentu mejni policisti polomili rebra, imel pa je tudi notranje krvavitve. Utrpel je hematom, nakopičenje krvi, v glavi.

KIRS je izrazila globoko zaskrbljenost in zgražanje nad tovrstnimi postopki policistov. Predstavnike mednarodne skupnosti je opozorila na enormne primere nasilja hrvaške mejne policije, kot tudi na očitno kršenje človekovih pravic. V poročilu je zapisana tudi izjava hrvaških uradnikov, ki so povedali, da zaščita meje včasih vključuje določene oblike nasilja, ki kršijo zakone in mednarodne obveze države članice EU. KIRS je mednarodno skupnost pozvala, da z močjo svoje avtoritete posežejo v ta dejanja in jih skušajo preprečiti. Opozorili so, da ima vsak posameznik, ki se zateče na drugo ozemlje, pravico zaprositi za azil in se vključiti v postopek za njegovo pridobitev.