Stanu Wawrinki je uspel podvig, o katerem sanjajo vsi teniški igralci. Na turnirju največje četverice je izločil Novaka Đokovića, najuspešnejšega igralca zadnjih let, številko ena svetovnega tenisa in branilca naslova OP ZDA. Srb je pri zaostanku z 0:2 v nizih in 0:2 v igrah predal dvoboj, ki ga po njegovih besedah zaradi bolečin v rami ne bi mogel končati. Bolečine v rami so se pri Đokoviću pojavljale v New Yorku, a se je izogibal natančnejšim opisom, ker naj bi bile enkrat zelo močne, drugič znosne. V vsakem primeru so bile v dvoboju osmine finale proti Wawrinki prehude.

Švicar je bil do predaje Đokovića boljši tekmec. Bil je bolj zbran v odločilnih trenutkih, izkoristil je več priložnosti. Že pred dvobojem je dal jasno vedeti Đokoviću, da je pripravljen na dvoboj z njim, da se ga ne boji in da upa, da bo lahko odigral najboljši tenis. »Novak je končal dvoboj na način, ki si ga ne želi noben teniški igralec. Upam, da njegova poškodba ni resnejša, da se bo lahko kmalu vrnil na igrišča,« je bil gentlemanski Stan Wawrinka.

»Žal mi je, ker sem razočaral 24.000 gledalcev, ki so plačali vstopnico, da bi si ogledali celotni dvoboj. Toda bolečine v rami so bile tokrat prehude. Nujno potrebujem počitek,« je pojasnil Novak Đoković. Srb je končal sezono največjih štirih turnirjev v sezoni z 22 zmagami in dvema porazoma. Osvojil je turnirja v Melbournu in Londonu, v Parizu je v polfinalu priznal premoč Avstrijcu Dominicu Thiemu, v New Yorku pa ga je šestič v karieri premagal Wawrinka. Zanimivo je, da je tudi zadnji medsebojni dvoboj dobil Švicar, ki je bil pred tremi leti boljši v finalu prav v New Yorku.

Wawrinka se bo v četrtfinalu pomeril z Danilom Medvedjevom. Rus, ki je zaradi temperamentnega obnašanja in kontroverznih izjav v New Yorku na vsakem koraku tarča žvižgov, še naprej blesti na trdi podlagi. Izgubil je namreč le en dvoboj, in sicer v Torontu v finalu proti Rafaelu Nadalu. Osvojil je turnir v Cincinnatiju, kjer je izločil tudi Đokovića, v New Yorku pa je dobil že štiri dvoboje. V zadnjem je bil proti Dominiku Köpferju v zaostanku z 0:1 v nizih in odvzemu servisa, a se je v nadaljevanju zbral ter končal pohod nemškega kvalifikanta.

Otoško čast v New Yorku uspešno brani naturalizirana Britanka Johanna Konta. Angležinja je izločila tretjo nosilko Karolino Pliškovo. »Dvakrat prej sem se že uvrstila v četrti krog, tokrat sem naredila korak naprej. Bil je težak, a spomini bodo vselej lepi,« je slikovito opisala uspeh Johanna Konta. Britanski novinarji so izbrskali, da je bila zadnja britanska četrtfinalistka v New Yorku pred 36 leti Jo Durie. »Zanimiv podatek. Bolj me veseli, da sem se v tej sezoni na tretjem turnirju največje četverice uvrstila v četrtfinale,« je odgovorila Johanna Konta, ki se bo za uvrstitev v polfinale pomerila z Ukrajinko Elino Svitolina. Zmagovalko omenjenega dvoboja v polfinalu bržčas čaka dvoboj s Sereno Williams, ki je po prikazanem prva favoritinja za osvojitev 24. naslova za grand slam.