Po lanski nekoliko skromnejši udeležbi na najvišjih diplomatskih političnih ravneh se letošnji Blejski strateški forum, ki se začenja danes, ponovno ponaša s kopico visokih političnih gostov. Največji tradicionalni diplomatsko-politični dogodek v Sloveniji tokrat poteka že štirinajstič.

Številnim panelnim razpravam o političnih, varnostnih in razvojnih premikih po svetu, ki bodo potekale pod geslom foruma Viri (ne)stabilnosti, bodo med tisoč udeleženci letos prisostvovali tudi estonska predsednica Kersti Kaljulaid in enajst zunanjih ministrov. V goste med drugim prihajajo šefi diplomacij zahodnobalkanskih držav, prav tako pa zunanji ministri Malte (Carmelo Abela), Španije (Josep Borrell Fontelles), Turčije (Mevlut Cavusoglu), Finske (Pekka Haavisto) in Madžarske (Peter Szijjarto). Prav tako se foruma udeležujejo tudi predstavniki številnih mednarodnih organizacij in civilne družbe.

Med vidnejšimi gosti bodo denimo še Michelle Bachelet Jeria, visoka komisarka Združenih narodov, predsedujoča 73. zasedanja generalne skupščine Združenih narodov Maria Fernanda Espinosa Garces, evropski komisar za varnostno unijo Julian King, generalni sekretar Unije za Sredozemlje Nasser Kamel, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko...

Paneli z udeleženci iz različnih sfer družbe

Udeleženci foruma iz politične, gospodarske in civilnodružbene sfere bodo na panelih razpravljali o prihodnji vlogi Nata, priložnostih migracij za Evropsko unijo, protekcionizmu kot viru globalne nestabilnosti, izzivih ohranjanja na pravu temelječih mednarodnih odnosov, o izzivih nove evropske komisije, o evropeizaciji in demokratizaciji Zahodnega Balkana... Na gospodarskem delu foruma pa bo beseda tekla o priložnostih in izzivih večjih turističnih tokov za Evropo.

Pred začetkom Blejskega strateškega foruma je njegov gostitelj, zunanji minister Miro Cerar, ocenjeval, da je forum postal zelo priljubljen in je dobro poznan. »Je priložnost, da Slovenija pokaže, kako zelo aktivna je na globalni ravni,« je dejal šef slovenske diplomacije. Generalni sekretar foruma Peter Grk je pojasnil, da je bila želja organizatorja pri pripravi tega foruma na okrogle mize privabiti govorce iz različnih delov družbe. O vprašanjih globalizacije se namreč po njegovi oceni ne morejo pogovarjati samo politiki. Na različnih panelih bi želeli osvetliti predvsem vprašanje, kako uresničiti trajnostni razvoj, da bi bremena prevzeli tako politične elite kot navadni državljani.

Minister Cerar ima sicer ob robu vrha tudi več dvostranskih srečanj z zunanjimi ministri in drugimi visokimi gosti vrha. ag