Mnenje sotekmovalcev in teniških strokovnjakov na odprtem prvenstvu ZDA v tenisu je po dvoboju Aljaža Bedeneta in Aleksandra Zvereva nesporno – Slovenec s svojo igro sodi med trideset najboljših na svetu. To je po dvoboju potrdil tudi ruski Nemec, ko je na tiskovni konferenci priznal, da je bil ob hitri in trdi izmenjavi žogic on tokrat srečnejši. Po skoraj treh urah in pol je bil šesti nosilec boljši s 3:1 v nizih.

Oba, Bedene in Zverev, sta povedala, da je odločila ena sama žoga v osmi igri drugega niza, ko je pri servisu Nemca in rezultatu 7:6, 4:3 in 0:30 za Slovenca žogica ob dotiku mreže padla na stran manj srečnega. Šesti nosilec zadnjega letošnjega grand slama je športno priznal, da je v vseh treh podaljšanih igrah, kolikor sta jih odigrala v dvoboju, ki se je končal 6:7, 7:6, 6:3 in 7:6, odločala sreča.

Aljaž Bedene bo znanje prenašal mladim teniškim igralcem

Aljaž Bedene se je na dvoboj temeljito pripravil in nastopil celo v že rahlo ponošenih teniških copatih, ki mu enostavno bolj ustrezajo kot novejši model njegovega opremljevalca. S točno odmerjenimi udarci je nasprotnika dvakrat spravil na tla. »Odlično sem se počutil in prvič sem res užival v igri na trdi podlagi. Da sem jo zdaj res popolnoma osvojil, je res fantastično,« je bil 30-letni Ljubljančan navdušen nad novimi občutki.

Po častno izgubljenem dvoboju je bil dobro razpoložen z mislimi že v prihodnji sezoni. Že zdaj ve, da ga bo na »zimskih« pripravah spremljala žena Kim. Šla bosta v Španijo, možnosti so Alicante, Valencia ali pa Nadalova akademija na Palmi de Mallorci. Novost v Bedenetovem življenju bo tudi selitev stalnega prebivališča, iz Velike Britanije gre na Bahame, pripravlja pa se še na večjo investicijo. V sodelovanju z lokalnimi zanesenjaki in poslovneži v Lukovici postavljajo sodoben teniški center, v katerem bo najboljši slovenski teniški igralec Aljaž Bedene prenašal znanje in izkušnje na mlajše generacije.

Poškodba Andreje Klepač

V igri ženskih dvojic so bila na krilih zmag Aljaža Bedeneta in na podlagi preteklih rezultatov pričakovanja Slovenk tudi v New Yorku visoka. V tej kategoriji so nastopile štiri, vse skupaj so iztržile eno zmago. Zanjo je v paru z nizkoraslo (157 cm) Američanko filipinsko-panamskih korenin Sabrino Santamario poskrbela v Švico preseljena Primorka Dalila Jakupović. V drugem krogu sta kljub bučnemu navijanju mehiških prijateljev, ki so iz svoje domovine pripotovali v ZDA samo zato, da so lahko navijali za slovensko igralko, klonili proti kitajski dvojici, visokorasli (185 cm) Yingying Duan in Saisai Zheng, s 6:3, 4:6, 1:6.

Druga Primorka Andreja Klepač je s češko partnerico Lucie Hradecko veljala celo za favoritinjo za osvojitev zadnjega letošnjega grand slama, a se je na sobotnem treningu poškodovala. »Prvič v življenju sem si zvila gleženj. Res zelo boli. Upam, da ni še kaj hujšega. Vesela sem, da sem sploh lahko nastopila,« je povedala pred odhodom domov, kjer jo čakajo dodatne preiskave. Veteranka 38-letna Katarina Srebotnik je letom navkljub izjemno telesno pripravljena, a letošnjo sezono nima sreče s partnericami. Z Belorusinjo Lidijo Marozavo nista imeli veliko možnosti za napredovanje. Najmlajša iz slovenske karavane, 21-letna Tamara Zidanšek, pa si še nabira izkušnje in se privaja teniški igri na ravni, ki jo narekuje konkurenca na turnirjih za grand slam.