Sonyjeve slušalke z odpravljanjem šuma za v uho wf-1000xm3 imajo obupno ime. Če že odmislimo okornost industrijskega serijskega poimenovanja, ni mogoče spregledati, da je ime lažno. Slušalke wf-1000xm in wf-1000xm2 namreč sploh ne obstajajo. Za nameček jih je hitro mogoče zamešati za naglavne slušalke wh-1000xm3. S tem pa se tudi izčrpa seznam stvari, ki so pri slušalkah wf-1000xm3 zares slabe.

Za začetek se posvetimo dizajnu. Čeprav so slušalke za v uho, so precej večje in tudi bolj vpadljive od minimalističnih Applovih slušalk za v uho airpods, vsaka od Sonyjevih slušalk pa tehta 8,5 grama. To so zahteve tehnologije, ki jih Sonyjeve slušalke premorejo. Kljub temu so všečne in zelo lepo sedejo v uho. Smo se pa kar nekaj časa lovili, katera slušalka gre v katero uho. To ni nepomembno, saj kljub drugačnemu videzu leva noče sedeti v desnem ušesu in obratno. Za prilagajanje velikosti uporabnikovemu ušesu je v paketu sicer priloženih skupno sedem parov ušesnih čepkov različnih velikosti in oblik. Slušalke smo uporabljali kar intenzivno, izkušnja pa je bila z vidika udobja brez graje. Tudi omembe vrednega drsenja iz ušes (kljub teži) nismo zaznali. Je pa to lahko odvisno tudi od posameznika.

Zaman iskali ukaz za uravnavanje glasnosti

Na delu slušalk, ki leži izven ušesa, najdemo majhen krog, občutljiv za dotik, takoj pod njim pa še majhno luknjico, kjer je mikrofon. Ljubitelji dizajna bodo znali ceniti tudi lični polnilni etui. Poleg dvobarvnega dizajna navdušuje predvsem magnetna notranjost. Ko slušalko približate pravilni odprtini, jo bo magnet samodejno potegnil in pospravil varno na svoje mesto. Tako so tudi odveč skrbi, da bi nehote padle iz etuija. Za nameček se z magnetom zapira tudi etuijev pokrov. Če bi se že morali obregniti ob nekaj, bi prav prišel indikator, koliko energije ostaja v etuiju oziroma koliko so se že napolnile slušalke. Sicer obstajajo lučke, vendar te poznajo zgolj polno in prazno vrednost. Je pa treba dodati, da se nam med testom niti enkrat niso izpraznile. Z odpravljanjem šumov je v slušalkah prostora za 6 ur, v etuiju pa za trikratno polnjenje. Skupno torej za 24 ur uporabe.

Mehanizem upravljanja slušalk na dotik je malce neroden. Površina na slušalkah je tako majhna, da zna uporabnika sprva precej zmesti, kaj sploh počne oziroma kaj slušalke zaznavajo. Tudi priložena slikanica z navodili ni povsem nedvoumna. Preklapljanje med načini zvočne izolacije smo osvojili takoj, premikanje med pesmimi že nekoliko težje, do konca testa pa nas je begalo vprašanje, kako dvigniti ali spustiti glasnost. Seveda smo na koncu ugotovili, da te možnosti slušalke ne ponujajo. Treba je odpreti mobilnik oziroma napravo, na katero smo povezani, in na njej uravnavati glasnost. Ne ravno elegantno. Še posebej za brezžične slušalke, ki ponujajo do 10-metrski doseg z bluetoothom. Brez pripomb pa smo glede kakovosti zvoka, ki je odličen. Lep dodatek je tudi samodejna pavza predvajanja glasbe, ko eno od slušalk vzamemo iz ušesa.

Tudi hrupna pisarna ni več moteča

Tisto, kar slušalke z obupnim imenom loči od preostalih z lepšim, je zmožnost odpravljanja šumov iz okolja. Slušalke pravzaprav premorejo tri načine uporabe. Izničevanje šumov, prepuščanje zvoka iz okolja in običajen način, brez dodatnega prepuščanja ali izničenja šuma. Izničenje šuma seveda ni tako intenzivno kot pri naglavnih slušalkah, ki to zmožnost premorejo. Razumljivo, saj tiste prekrivajo celotno uho. Je pa učinek na slušalkah wf-1000xm3 še vedno zelo dober. Tako tudi v odprti pisarni ne bo treba naviti glasbe do konca, da bi preglasili vrvež. Ne boste pa povsem gluhi, ko vas bo nekdo neposredno nagovoril. Prav tako smo opazili, da ima izničevanje šumov težave med kolesarjenjem oziroma na vetru. Mikrofon v slušalkah očitno ujame zvok vetra, a ga ne uspe izničiti. Sicer v mobilni aplikaciji obstaja meni za zniževanja učinka vetra, a je ta kljub temu zaznaven. Enak pojav smo opazili tudi pri vklopu zvoka iz okolja. Tam morda bolj razumljivo, saj v tem primeru mikrofon v slušalkah predvaja ves zvok iz okolja, kamor (v teoriji) sodi tudi veter, čeprav ga s prostim ušesom slišimo manj oziroma sploh ne. Prednost tega načina uporabe je sicer možnost hkratnega poslušanja vsebin prek slušalk in spremljanja dogajanja v okolju, česar običajne slušalke ne ponujajo. Neki znanec je zadevo komentiral: »Kot bi poslušal avtorja podcasta, ki se pelje na kolesu poleg tebe.« Tako nekako, le da zraven slišiš še šum fantomskega vetra. V teh razmerah je najbolje vse obogatitve izkušnje preprosto izklopiti.

Tudi sicer gre za slušalke, ki so namenjene bolj ležerni uporabi, saj niso vodoodporne. To bo užalostilo predvsem športnike. Ob ceni 255 evrov se zna znojenju zaradi fizične aktivnosti hitro pridružiti tudi znojenje zaradi strahu pred morebitno okvaro.