O mrtvih vse dobro? Britanski princ Andrew o milijarderskem pedofilu Jeffreyju Epsteinu, s katerim je prijateljeval približno dvajset let, ne govori nič dobrega, pa tudi nič slabega. Najbolj si v prvem javnem opisu prizadeva njuno prijateljevanje prikazati v čim slabši luči. Kot nekaj občasnega, priložnostnega in nekdanjega.

»Gospoda Epsteina sem spoznal leta 1999. Potem se nisva srečevala pogosto, verjetno ne večkrat kot enkrat ali dvakrat na leto,« je v daljši izjavi napisal kraljičin srednji sin, ki je prvič priznal, da je prebival v vrsti Epsteinovih domovanj. Tam pa ni nikoli videl, slišal ali (so)doživel kaj od tega, kar trdijo domnevne nekdanje mladoletne spolne sužnje milijarderja, ki naj bi v začetku avgusta naredil samomor v celici strogo varovanega zveznega zapora v New Yorku. Glavni cilj prinčeve pisne izjave, ki so jo očitno sestavili pravniki, je zanikati kakršno koli sodelovanje pri tem, kar se je dogajalo v finančnikovih domovanjih, ki jih je obiskoval (ne pa navedel). »V omejenem času, ki ga je preživel z njim«, naj ne bi nikoli videl kaj od tega, kar je vodilo v Epsteinovo aretacijo in obsodbo. Nikoli tudi ni bil priča takšnemu vedenju. Nikoli ni niti posumil, da se je dogajalo kaj od tega.

Edino, kar naj bi princ napačno in zmotno naredil, naj bi bilo to, da je kljub tej obsodbi in izjemno mili zaporni kazni ostal Epsteinov prijatelj, ko je bil ta spet na prostosti. »Lahko samo ponovim obžalovanje, ker oseba, o kateri sem zmotno mislil, da jo poznam, kot vemo zdaj, očitno ni bila resnična oseba,« je napisal princ. Pravi, da je bilo po Epsteinovi smrti posebno veliko medijskih špekulacij o njegovih »nekdanjih zvezah in prijateljevanju z gospodom Epsteinom«. Ne pove pa tega, kdaj so zveze in prijateljstvo postali nekdanji. Leta 2010 so ga nasmejanega posneli, kako se je pred vrati Epsteinove hiše v New Yorku, ki naj bi bila največja v mestu, poslavljal od mlade ženske.

Pričevanja spolnih suženj

Princ je s to prvo osebno izjavo povečal ogorčenje za zdaj edine od domnevnih nekdanjih Epsteinovih spolnih suženj, ki trdi, da je morala spati z njim na finančnikovo zahtevo. Danes 35-letna Virginia Giuffre je bila ena od nekdanjih Epsteinovih suženj, ki jim je newyorški sodnik, pristojen za odpadlo sojenje Epsteinu, dal priložnost za javno pričanje, preden je zaradi smrti obtoženca zaključil primer. Petnajst jih je pričalo v živo, druge pa so pisno opisale svoje suženjstvo. Epstein je izbiral mlada dekleta iz revnih družin. Vse so ogorčene, ker po njihovem zaradi sumljivega samomora Epsteina, ki so ga razglašale za strahopetca, ne bo zadoščeno pravici. Po zaslišanju je Virginia Giuffre dejala, da princ Andrew zelo dobro ve, kaj je naredil. Javno ga je pozvala, naj to prizna. Da se poznata, princ ne more zanikati, saj obstaja njuna skupna fotografija, na kateri se leta 2001 nasmejana objemata okrog pasu v stanovanju Ghislaine Maxwell, tedanje Epsteinove spremljevalke, ki naj bi mu dobavljala mladoletnice. V tej »zbirki pomembnih prijateljev« sta bila tudi Donald Trump in Bill Clinton, ki Epsteina do prve obsodbe nista mogla prehvaliti.

Virgina Giuffre pravi, da je, ko je imela sedemnajst let, s princem morala imeti spolne odnose trikrat, po enkrat v Londonu in New Yorku ter enkrat med orgijami na enem od dveh Epsteinovih zasebnih otokov, ki so del ameriških Deviških otokov. Virginia pravi, da je imela petnajst let in da je bila zaposlena v golf letovišču Donalda Trumpa Mar-a-Lago na Floridi, ko jo je Ghislaine Maxwell prepričala, naj masira Epsteina. Te masaže naj bi bile uvod v spreminjanje več kot osemdeset mladoletnih v spolne sužnje. V dokumentih, pripravljenih za sojenje, je rečeno, da je Epstein med masažami masturbiral ali občeval z mladoletnicami, več pa jih je posilil. Ena od posiljenih naj bi imela samo štirinajst let. Že na prvem sojenju leta 2007 mu je grozil dosmrtni zapor, vendar se je pogodil s tedanjim floridskim tožilcem Alexandrom Acosto, ki je postal Trumpov minister za delo.

Hotel je ustvariti epsteinovsko raso

Epstein je trdil, da so vse ženske, ki so ga obtoževale, privolile v spolne odnose in da je bil prepričan, da so polnoletne. Julija letos so ga aretirali, ker ga je ena od njih, Jennifer Araoz, obtožila, da jo je posilil leta 2002, ko je imela petnajst let. Dolg seznam obtožb, zaradi katerih mu je grozilo 45 let zaporne kazni, je vseboval trgovanje z mladoletnicami za seks z njegovimi prijatelji. Medtem je prišlo na dan, da je megalomanski Epstein na svojem orjaškem ranču v ameriški zvezni državi New Mexico načrtoval nastanek posebne vrste človeške rase s svojim DNK. Tam naj bi shranjeval velike količine svoje sperme za »osemenitev« čim več žensk. To, da se je Epstein tako dolgo izmikal resni kazni, potrjuje, da je ameriško pravosodje naklonjeno bogatim in vplivnim moškim. Beseda zlorabljenih in posiljenih deklet in žena ni imela nobene teže.