Poletno plezalsko sezono v Karakorumu so zaznamovale slabe vremenske razmere, posebno pa so mučile gornike, ki so julija želeli splezati na 8611 metrov visoki K2, drugo najvišjo goro na svetu. Brezupno so obstali na višini 8300 metrov, od koder šerpe zaradi ogromne količine snega, plazov in močnih vetrov kljub obupnim poskusom niso mogli napeljati fiksnih vrvi do vrha.

Manjkajo še trije osemtisočaki

Potem je prišel gurka Nirmal »Nims« Purja, neustavljiv na poti uresničitve svojega projekta Bremont Project Possible, v katerem meri na osvojitev vseh 14 osemtisočakov v sedmih mesecih letošnje sezone. Nims je maja splezal na šest osemtisočakov v Nepalu (Anapurno, Daulagiri, Kančendzengo, Lotse, Everest in Makalu, vse s pomočjo dodatnega kisika), v začetku julija pa se je lotil še petih v Karakorumu: najprej je opravil z Nanga Parbatom, Gašerbrumom I in Gašerbrumom II in zatem brezkompromisno osvojil še K2, na katerega je s šerpami napeljal fiksne vrvi in odprl pot do vrha tudi drugim gornikom. Manj kot 48 ur pozneje je Purja stal še na vrhu Broad Peaka, svojega enajstega letošnjega osemtisočaka. V zgodnji jeseni namerava splezati še na tibetanski par osemtisočakov, Čo Oju in Šiša Pangmo, in na nepalski Manaslu. Že avgusta je Purja namignil na nov sočen izziv: poskus zimskega vzpona na K2. Kot je znano, je Divja gora še edini pozimi neosvojen osemtisočak. V zadnjem desetletju so ga trikrat zaman poskušali osvojiti poljski ledni bojevniki, v letošnji zimi pa to ni uspelo niti rusko-kazahstanski odpravi niti požrtvovalnemu Špancu Alexu Txikonu. »Edina težava bi bilo financiranje,« je Nirmal Purja samozavestno objavil na svoji spletni strani.

»Če bi se res odločil za to odpravo in bi se tudi mi odločili, da gremo spet tja, bi se vsekakor kazalo pogovoriti o sodelovanju,« je dejal Alexu Txikon, ki deli splošno presenečenje nad močjo in hitrostjo Purje, hkrati pa mu predlaga že nov izziv – vseh 14 osemtisočakov v enem letu, vendar brez dodatnega kisika. »Nekaj takega bi bilo res vredno videti,« pravi Bask.

Pozimi na K2 brez dodatnega kisika

Prejšnji teden je Purja v intervjuju za spletni portal explorersweb.com povedal, da ne dvomi o uspešnem dokončanju svojega letošnjega projekta. »Gre za kombinacijo miselnosti, treninga in lastne fiziologije,« je odgovoril na vprašanje, kateri dejavniki mu omogočajo tako hitre vzpone na osemtisočake. »Šibek sem v znanosti, vem pa, kaj zmore moje telo, in ga poslušam. Ne morem ga sicer več poslušati, ko sestopam z vrha in porabim zadnji gram energije. Takrat se osredotočim in si rečem: 'Kako bom lahko povedal svojo zgodbo, če se ne vrnem?' Za tak podvig moraš imeti tako moč kot veščine,« je dodal gurka.

»Pozimi bom splezal na K2. To je še en velikanski izziv,« je še napovedal Purja, a bo najprej počakal, da vidi, kaj bo naredila druga odprava, ki načrtuje poskus vzpona v letošnji zimi.

»To bom naredil brez dodatnega kisika,« obljublja izvrstni himalajec. »Edini razlog, da uporabljam dodatni kisik pri osvajanju vseh osemtisočakov v eni sezoni, je obseg te odprave, pri kateri ni mogoče načrtovati izolirano ene same gore. Upoštevati moram celotno fazo: vreme, značilnosti gore in razmere za vzpon. Moram se vrniti dol, da lahko grem na naslednjo goro. Poslušam svoje telo. Treba je imeti ponižnost, da se lahko vrneš domov. Vedno greš lahko še enkrat brez kisika, če je to tako pomembno, ne moreš pa iti, če si mrtev.«