Poteza, da Mednarodna košarkarska zveza Fiba poveča število sodelujočih reprezentanc na svetovnem prvenstvu s 24 na 32, je že ob oznanitvi naletela na številne kritike. V preteklosti se je namreč dogajalo, da so v skupinskem delu moštva iz Afrike in Azije doživljala visoke poraze, pa tudi kakšna iz Južne Amerike. Prvi krog košarkarskega mundiala na Kitajskem je potrdil, da poteza ni bila najbolj smotrna. Povprečna razlika na uvodnih 16 tekmah je namreč znašala kar 21,3 točke. Najhuje jo je skupil Senegal, ki ga je Litva ugnala s kar 54 točkami razlike.

Favoriti so svoje delo opravili brez pretiranih težav. Reprezentanca ZDA sicer proti Češki ni pokazala posebej bleščeče igre, a vseeno prišla do lahke zmage. »Imeli smo novo priložnost, da se učimo. Iz tekme v tekmo moramo napredovati, o čemer smo se pogovarjali že ob zboru. Dejstvo je, da so reprezentančne tekme povsem drugačne od tistih iz lige NBA in da si želijo vsa moštva našega skalpa, zato moramo biti ves čas zbrani,« je povedal selektor ZDA Gregg Popovich.

Lahki tekmi na uvodu sta imeli tudi Srbija in Grčija, ki sta visoko ugnali Angolo in Črno goro. »Ne glede na nasprotnika smo tekmo vzeli povsem resno, brez podcenjevanja. Igrali smo dobro tako v napadu kot obrambi. Zadovoljen sem s pristopom igralcev,« ni dolgovezil srbski selektor Aleksandar Đorđević, grški Thanasis Skourtopoulos pa je razmišljal takole: »Odličen dan za nas, odlična zmaga. Razlika je bila realno previsoka, saj ima Črna gora dobro ekipo, a smo tokrat igrali, kot je treba.«

Izjemno napeto je bilo na tekmi med Francijo in Nemčijo. Francozi so vodili celoten obračun, tudi že za 24 točk, na koncu pa trepetali za zmago. »Res je, da smo v obrambi precej padli v drugem polčasu, a po drugi strani je treba čestitati tudi Nemcem, ki so zadeli nekaj težkih metov. Na koncu je pomembno, da smo prišli do zmage,« je misli strnil francoski selektor Vincent Collet.