Kot je povedal direktor javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) Janez Rakar, je prva težava parkiranje, druga pa gneča na poteh in mostičkih skozi sotesko. »Obiskovalcem ni vseeno, kakšna gneča je. Če se prerivaš po poti, stiskaš na mostičkih in komolčiš za ugoden položaj za fotografiranje, se pojavi vprašanje, ali mora biti v soteski res hkrati toliko ljudi,« je izpostavil Rakar.

Tako so se v javnem zavodu TNP začeli pogovarjati s Turističnim društvom Gorje, ki je upravljavec soteske Vintgar, da bi omejili obisk. To bi lahko storili s predhodnimi rezervacijami in nakupi vstopnic za določen dan in uro, kot je na nekaterih znamenitostih v tujini. Je pa v tem primeru treba vzeti v zakup tudi možnost slabega vremena na izbrani dan.

»Delamo na tem, kako upravljati z obiskom in vpeljati prehodni nakup vstopnic. Letos tega še ne bomo vpeljali, saj je sezona v teku, bomo morda prihodnje leto ali leta 2021, zanesljivo pa v nekaj letih. Ne zato, da bi preprečevali obisk, ampak zato, da bi ljudem zagotovili zadovoljivo izkušnjo in kakovostno doživetje,« je poudaril Rakar.

Letos že ponudili parkiranja ob Lipu Bled in shuttle prevoz do soteske

Direktor TNP meni tudi, da parkirišč ob vstopnih točkah v sotesko ne bi smeli povečevati, ampak ljudem omogočiti parkiranje na bolj oddaljenih območjih in jim nato zagotoviti prevoz oziroma pešpot do soteske. Tako bi razbremenili samo vstopno točko in vas Gorje. Letos so že ponudili možnost parkiranja ob Lipu Bled in shuttle prevoza do soteske.

V Turističnem društvu Gorje obiskovalce prosijo za strpnost in upoštevanje prometnih predpisov in opozoril ter na primerno obnašanje pri ogledovanju soteske. V dneh množičnega obiska namreč večkrat prihaja do neprijetnih situacij, kot so tudi zastoji na cestah in dolge čakalne vrste pri nakupu vstopnic.

Negativne vplive množičnega obiska pa ne občutijo le v Gorjah, temveč tudi na Blejski Dobravi, kjer je druga dostopna točka v Vintgar. »Na parkirišču pokopališča na Blejski Dobravi številni turisti parkirajo svoja vozila, avtodomi tam ostajajo parkirani tudi ponoči,« je izpostavil jeseniški župan Blaž Račič.

Prepoved nočnega parkiranja avtodomov na Blejski Dobravi

Zato bodo na občini pripravili predpise oziroma odlok, s katerim bodo lahko urejali parkiranje na omenjenem parkirišču. Najverjetneje bodo prepovedali nočno parkiranje avtodomov, čez dan pa naj bi vpeljali plačevanje parkirnine. »Kako natanko bomo zadeve zapeljali, pa se bomo še pogovorili,« je napovedal Račič.

Kot je izpostavil, so tudi na Jesenicah zainteresirani, da imajo nekaj od tega množičnega obiska soteske. Naval turistov bi radi izkoristili tako, da bi jim predstavili tudi jeseniške naravne in kulturne znamenitosti, kar je priložnost za dodatni turistični razvoj jeseniške občine.

V Turističnem društvu Gorje, kjer so letos dvignili vstopnine v sotesko na 10 evrov za odraslega, v tem letu od vstopnin pričakujejo okoli 2,2 milijona evrov, kar je za 83 odstotkov več kot lani. Letos so prvič uvedli tudi zaračunavanje parkirnine, ki za avtomobile znaša pet evrov. Z naslova parkirnin pričakujejo 300.000 evrov.