Ladja Alan Kurdi je danes rešila 13 migrantov, ki so pluli proti Lampedusi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Osem je mladoletnikov, je sporočil tiskovni predstavnik humanitarne organizacije Sea-Eye, ki upravlja z ladjo, Gorden Isler.

»Bilo bi neodgovorno ljudi pustiti v takih razmerah,« je dejal in ladjo migrantov opisal kot neprimerno za plovbo po morju.

Alan Kurdi je sedaj na poti k otoku Lampedusa, kjer se nahaja najbližje varno pristanišče, je dodal. Italijanske oblasti morajo sicer še sporočiti, ali bodo ladji dovolile vplutje.

Italija je v zadnjih dneh zavrnila zasidranje dvema drugima reševalnima ladjama, ki sedaj na Sredozemskem morju čakata dovoljenje za dosego obale. Italijanska reševalna ladja Mare Jonio se nahaja malo pred ozemeljskimi vodami Italije nedaleč od Lampeduse z okoli 30 migranti na krovu. Medtem ima ladja Eleonore, ki pluje pod nemško zastavo, na krovu 100 migrantov, čaka pa blizu Malte.

Odhajajoča italijanska vlada je zaprla pristanišča za humanitarne ladje z migranti, češ da bi jih morali vračati na točko, s katere so začeli svojo pot po morju.