Koprski podžupan Patrik Peroša si je v noči na četrtek, kot poročajo Primorske novice, močno opit privoščil neodgovorno pot domov. Šele po dobrih 20 kilometrih vožnje po primorski avtocesti v nasprotno smer so ga na Kozini pričakali policisti in mu odvzeli vozniško dovoljenje. Če ga ne bi prišla iskat žena, bi Perošo pridržali možje v modrem. Peroša je že ponudil odstop, župan Kopra Aleš Bržan pa ga je sprejel.

Alkotest pokazal 1,91 promila alkohola

Peroša, ki ga je koprski župan po prevzemu položaja postavil na mesto podžupana za šport, s katerega bi moral ob skrbi za šport tudi sam promovirati zdravo in odgovorno življenje, je v noči na četrtek pijan s primorske avtoceste najprej zapeljal proti Vipavi. Ko je ugotovil napako, se je do razcepa vrnil z vožnjo v napačno smer, od Razdrtega pa nadaljeval po napačni smeri vse do Kozine, kjer so ga po pisanju časnika pričakali policisti. Po poročanju policije je alkotest pokazal, da je bil Peroša pijan, saj je bilo v izdihanem zraku kar 0,92 miligrama alkohola ali po starem merjenju skoraj dva promila.

Bržan je že napovedal, da se bo s podžupanom pogovoril in ustrezno ukrepal, je pa o dogodku občane nagovoril tudi na svojem uradnem profilu na facebooku. »Kot ste že seznanjeni iz medijev, je podžupan Mestne občine Koper Patrik Peroša ta teden naredil nedopustno napako, ki jo sicer iskreno obžaluje, a se zaveda, da za vožnjo pod vplivom alkohola ni opravičila, zato je danes ponudil svoj odstop. Ker alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče pri nas, od svojih sodelavcev in še zlasti funkcionarjev občine pričakujem in zahtevam ničelno toleranco do alkohola v prometu. Zato sem njegov odstop sprejel in ga v ponedeljek povabil na pogovor, na katerem bova med drugim uredila tudi primopredajo poslov,« je zapisal koprski župan.

Peroša ni osamljen primer

Seveda Peroša ni osamljen primer med funkcionarji, ki danes obžalujejo, da so opiti namesto v taksi sedli za volan. Decembra 2010 je vinjen za volan sedel takratni minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš. Na ljubljanski obvoznici so ga policisti ustavili po novoletni zabavi. Test alkoholiziranosti je pokazal 0,64 mg alkohola na liter izdihanega zraka, zato so ministra pridržali do streznitve. Slaba tri leta pozneje so zaradi vožnje s službenim vozilom v vinjenem stanju odvzeli pooblastila vodji nacionalnega preiskovalnega urada Brunu Blažini. Pod vplivom alkohola je na avtocesti med Ljubljano in Vrhniko trčil v Darsovo vozilo in posledično ostal brez službe; dan po dogodku je odstopil. Februarja 2016 je takratni kranjski župan Boštjan Trilar pijan povzročil prometno nesrečo, po dogodku pa skušal prikriti, kdo je vozil avto, in se nedostojno obnašal do policistov in reševalcev. Januarja lani so policisti vinjenega za volanom ustavili tudi postojnskega župana Igorja Marentiča. Med vožnjo je imel v krvi 1,73 promila alkohola, zato so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Po skoraj mesecu dni molka je dogodek priznal in ga obžaloval, odstopa pa ni ponudil.