Na štiri kilometre dolgem ciljnem vzponu na Mas de la Costa so se favoriti Vuelte udarili z ramo ob rami. Na betonskem zidu, kjer strmina preseže 20 odstotkov, je Primoža Rogliča v zadnjih metrih premagal le veteran Alejandro Valverde. Zagotovo je največji specialist zadnje dobe za podobne zaključke.

»Klanec je bil kratek in sladek. Valverde je zelo dober v tem. Dokazal sem, da sem lahko močan tudi na takih terenih, vendar je bil Valverde preprosto močnejši. Naredil sem, kar sem lahko. Zadovoljen sem, kako poteka dirka, in zelo zadovoljen sem z drugim mestom,« je Primož Roglič na kratko spregovoril v cilju. Roglič je bil pri plezanju po betonski poti najbolj aktiven pri narekovanju ritma. Bil je očitno zelo motiviran, a svetovnega prvaka ni mogel presenetiti. Podobno visoki Valverde je štiri kilograme lažji od podobno grajenih Rogle in Pogačarja. Španec je pri 39 letih še vedno vzdržljiv, poskočen in motiviran, čeprav je na sceni že od leta 2002 in je danes slavil že 127. zmago v karieri.

Lopez znova v rdeči majici

»Ne morem verjeti, da sem imel dovolj močne noge, da sem zmogel mimo Rogliča. Še sebe presenečam v svojih letih. Večina je že upokojenih. Imam še vedno iste sanje in enako motivacijo,« je opisal nemara najbolj pomembno vrlino Alejandro Valverde, ki ima nos za taktiko. Ob asistenci pomočnika Quintane je v zadnjem kilometru na ozki zaviti cesti taktično zvito oteževal Rogličev lov na veliki trojček etapnih zmag na vseh tritedenskih dirkah.

Valverde ima sijajno kariero, a ne brez greha, vendar se nikoli ni spovedal. To je bila zanj že 12. etapna zmaga na Vuelti (2003–2019), pred desetimi leti pa je slavil tudi skupno zmago. Vprašanje je, kako daleč mu bo zneslo v nemara zadnji tekmovalni sezoni. V mavrični majici svetovnega prvaka je zadnjič zmagal Gilbert leta 2013. Zadnjemu pospeševanju nista bila kos niti lažja in manjša Kolumbijca Nairo Quintana in Miguel Angel Lopez. Superman, kot je vzdevek slednjega, je s šestimi sekundami prednosti znova v rdeči majici.

»Vesel sem, da sem znova v majici vodilnega. Zelo zahteven in poseben klanec je bil. Vuelto jemljemo iz dneva v dan. Ne gledamo na Rogliča, upoštevamo dinamiko dirke, zdaj pogled usmerjamo na Andoro v nedeljo,« pravi 25-letni kolesar Astane Miguel Angel Lopez. Jutri bo znova posodil belo majico drugouvrščenemu v razvrstitvi mladih do 26 let, več kot štiri leta mlajšemu Tadeju Pogačarju, ki vsak dan znova navdušuje kolesarski svet. Komendčanu glavni četverici Vuelte sicer ni uspelo slediti, a se je trmasto in nepopustljivo trudil zaostati čim manj (51 sekund, 7. mesto). Ob tem ni dopustil, da bi ga ujel od šefov postavljeni kapetan Fabio Aru.

V nedeljo zahtevna gorska etapa v Andori

Pogačar, čeprav najmlajši, je tudi najbolj stabilen kolesar v vsej konkurenci. V sedmih dneh je ne glede na profil trase in zaključke nizal le uvrstitve med sedmim in 20. mestom. Dokaz, da je zelo vsestranski v vseh prvinah. Po tej statistiki prehiteva tudi Alejandra Valverdeja, ki ima na domači dirki neverjeten niz visokih uvrstitev in po tem skoraj nima primerjave.

Ekipa Jumbo Visma je bila kot ekipa tudi tokrat enakovredna v (po)moči, ki jo kaže v oporo kapetanu Rogliču. Ko se je naredila glavna selekcija, so imeli ob Astani in Movistarju enakovredno število mož spredaj. »Kar so pokazali fantje, je bilo vrhunsko. Zadovoljen sem, kako se odvija dirka. Vsak, ki pozna kolesarstvo, ve, kako pomembna je ekipa, koliko dela je danes naredila ekipa in velika zahvala ji gre,« je Roglič pohvalil pomoč.

Če ne jutri v bolj ravninski etapi, bo prav ekipa zelo pomembna v prvi izrazito gorski etapi v nedeljo v Andori. Gre za moderno etapo z manj kot 100 kilometri, a več kot 3300 metri višinske razlike visoko v gorah. Seveda ne gre brez močnih nog. Tudi pomoč Luka Pibernika in Domna Novaka danes ni veliko pomagala Belgijcu Dylanu Teunsu pri obrambi rdeče majice.