»Če ustavimo izstop Združenega kraljestva 31. oktobra, če poslanci to preprečijo, bo to trajno škodovalo zaupanju ljudi v politiko,« je povedal premier za britansko televizijo Sky News. »To bo povzročilo trajno in katastrofalno škodo glavnim strankam v tej državi. Tej generaciji politikov ne bo nikoli odpuščeno, da ni izpolnila obljube,« je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Poudaril je, da so se Britanci na referendumu odločili za izstop iz EU, poslanci pa so že večkrat obljubili, da bodo to upoštevali.

Johnson je britansko opozicijo in javnost ta teden razburil z zahtevo za začasno prekinitev dela britanskega parlamenta, ki se bo začela med 9. in 12. septembrom in končala 14. oktobra. Končala se bo le dva tedna pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz unije, s tem pa praktično onemogočila nasprotnikom brexita brez dogovora, da po zakonodajni poti to preprečijo.

Opozicija je napovedala, da bodo skušali brexit brez dogovora in tudi prekinitev dela parlamenta preprečiti z vsemi sredstvi, med drugim s sprejetjem zakonodaje. Za soboto pa so pozvali k protestom.

Sodnik zavrnil zahtevo 75 britanskih poslancev

Ubrali so tudi sodno pot, a so danes utrpeli prvi poraz. Škotski sodnik je danes zavrnil zahtevo 75 britanskih poslancev za začasno sodno prepoved prekinitve dela parlamenta. Obravnava primera, v katerem poslanci zahtevajo, da sodišče prekinitev dela parlamenta razglasi za nezakonito, je sicer napovedana za torek, odločitev pa za sredo. Podobno tožbo so vložili še v Belfastu in Londonu.

Britanski premier se je sicer danes zavzel, da bi pogajanja med EU in Veliko Britanijo pospešili. Napovedal je, da se bodo britanski pogajalci z evropskimi kolegi do vrha EU, ki bo 17. oktobra, srečevali dvakrat na teden.

Na Evropski komisiji so medtem poudarili, da so z britansko stranjo pripravljeni sodelovati vse dni v tednu 24 ur na dan.

Povedali so, da še vedno čakajo konkretne predloge britanskega premierja, potem ko se je ta pretekli teden zavzel za to, da bi t. i. irsko varovalo črtali iz izstopnega sporazuma. EU sicer vztraja pri tem, da ne bodo ponovno odpirali sporazuma.