Gozdni požari v Boliviji se širijo v senci obsežnih ognjenih zubljev v Braziliji, a so prav tako uničujoči. Samo letos je po podatkih bolivijske vlade pogorelo 1,2 milijona hektarjev gozdov in pašnikov, po ocenah okoljevarstvenikov pa je uničenje še mnogo večje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pokrajina Chiquitania je dom tropskih savan in meji na amazonski pragozd. Bolivijski predsednik Evo Morales je ta teden zaradi ognjene krize prekinil predvolilno kampanjo. Morales se sicer sooča z jeznimi odzivi. Kritiki mu očitajo, da je za nastalo stanje kriva njegova politika v prid večjemu krčenju gozdov.

Površina gozdov v Boliviji se zadnja leta dejansko krči. V letu 2005 so gozdovi pokrivali 47,3 odstotka površin, v letu 2017 pa le še 43,8 odstotka, kaže študija bolivijske okoljske in človekoljubne fundacije Solon.

Nevladna organizacija Friends of Nature medtem navaja, da je bilo samo letos dejansko uničenih 1,8 milijona hektarjev gozdov.

Okoljevarstveniki krivdo za nastalo vidijo v Moralesovem zakonu iz leta 2016, ki nudi spodbude za požige gozdov za pašnike. Zato terjajo, da se sporni zakon odpravi. Moralesova vlada medtem trdi, da so za požare krivi na sušno vreme in močne vetrove.

Gori tudi v največjem tropskem mokrišču Pantanal

Po načrtih La Paza naj bi sicer do leta 2030 z drevjem zasadili 4,5 milijona hektarjev površin in tako izpolnili zaveze, dane Združenim narodom. A po trditvah fundacije Solon ni bilo v minulih treh letih zasajenih niti 50.000 hektarjev površin.

Z Evropske komisije so danes še sporočili, da so prek centra za usklajevanje nujnega odziva v stalnem in tesnem stiku z bolivijskimi organi za spremljanje stanja in nudenje morebitne nadaljnje pomoči EU. Satelitski sistem Copernicus pa zagotavlja slikanje območij, ki so jih prizadeli gozdni požari.

EU bo še naprej izkazovala solidarnost z Bolivijo in vsemi državami v regiji, ki jih je prizadel uničujoči ogenj v amazonskem pragozdu, so dodali.

Pri Svetovnem skladu za naravo so medtem ta teden opozorili, da gori tudi v pokrajini Pantanal, največjem tropskem mokrišču na svetu, ki se razteza čez Brazilijo, Bolivijo in Paragvaj.