Slovenske odbojkarice so dosegle zgodovinski uspeh, potem ko so v odločilni tekmi za napredovanje v osmino finala evropskega prvenstva s 3:2 (-22, 21, -18, 21, 8) premagale Ukrajino, pa čeprav so že zaostajale z 1:2 v nizih.

Predvidevanja, da sta Ukrajina in Slovenija ekipi podobne kakovosti, so se uresničila. Tekma je bila negotova do konca, odločil jo je slovenski blok. Svoj dan je imela Saša Planinšec, ki je z blokom dosegla kar deset točk, osem tovrstnih točk so prispevale še druge. Če je bila Planinščeva prvo ime prvega dela, pa je drugo polovico odlično odigrala Lana Ščuka, ki je bila na koncu z 21 točkami tudi najučinkovitejša igralka tekme.

»Tekma je bila težka, saj smo se bojevale z zelo dobro ekipo. Na trenutke smo trpele, ampak se nismo ustavile. Poskušale smo igrati svojo igro, na koncu smo dale vse od sebe. V nekaterih elementih smo igrale kakovostnejše kot na prejšnjih tekmah, to sem tudi prosil svoje igralke, da moramo res dobro odigrati. Zagotovo bomo odigrali še eno tekmo, kar je lep uspeh,« je bil zadovoljen slovenski selektor Alessandro Chiappini. Igralka Iza Mlakar pa je dodala: »Tokrat smo res delovale kot ekipa. Ko enim ni šlo, so potegnile druge, potem smo spet obrnile, to tekmo smo vse dobro odigrale. Tako deluje prava ekipa, si med seboj pomaga v težkih trenutkih. Ponosna sem na vse.« Slovenke zdaj potujejo v Bratislavo, kjer jih v nedeljo čaka tekma z Nemčijo, zmagovalko skupine D.