V Helsinskih se je danes začelo dvodnevno neformalno zasedanje zunanjih ministrov Evropske unije. Ob robu srečanja sta se neformalno pogovarjala slovenski in hrvaški zunanji minister Miro Cerar in Gordan Grlić Radman. Po srečanju je zunanje ministrstvo sporočilo, da je beseda tekla o predsedovanju svetu Evropske unije (Hrvaška v prvi polovici leta 2020, Slovenija v drugi 2021) in o podpori obeh držav širitvi Evropske unije na države zahodnega Balkana. Cerar je tu omenil pomen vladavine prava tako za kandidatke kot za članice. »Sodelovanje v evropskem duhu, tudi med našima državama, pomeni spoštovanje evropskih vrednot in dogovorov, ki sta jih državi sprejeli,« je dejal po navedbah ministrstva, kar seveda pomeni poziv k spoštovanju arbitražne odločbe, kar uradni Zagreb zavrača.

Za ta pogovor je bilo malce več zanimanja iz več razlogov. Hrvaški minister je nov na položaju, stiki med vodjami diplomacij obeh držav so zaradi spora o arbitraži postali redkejši, Grlić Radman pa je pred kratkim tudi razjezil slovensko zunanje ministrstvo. V intervjuju za hrvaško televizijo je namreč med drugim trdil, da je Cerar leta 2017 skoraj sprejel dvostransko rešitev arbitražnega spora, ki jo je predlagal hrvaški premier Andrej Plenković. Slovensko zunanje ministrstvo je trditve hrvaškega ministra takoj nato sistematično demantiralo kar po alinejah, Cerar pa je dejal, da zaradi teh trditev srečanje s hrvaškim kolegom v Helsinkih ne bo ne uradno ne delovno.

Podpora pogovorom med Trumpom in Rohanijem, a pod pogojem

Sicer pa so zunanji ministri danes veliko govorili o Iranu in položaju v Hormuški ožini. Šefica evropske diplomacije Federica Mogherini je podprla morebitne pogovore predsednikov ZDA in Irana Donalda Trumpa in Hasana Rohanija, a ob pogoju, da se obdrži veljavnost jedrskega sporazuma s Teheranom, ki ga skušajo evropske sopodpisnice obdržati pri življenju. Nič kaj dosti navdušenja pa ni med članicami EU za soudeležbo pri varovanju plovbe v Hormuški ožini.

Danes so govorili tudi o kibernetičnih grožnjah in podnebju, danes pa bo v ospredju zahodni Balkan. Pogovorov v finski prestolnici se bodo udeležili tudi zunanji ministri držav v regiji. agencije