Čeprav se večina staršev trudi otroke umakniti od računalnikov, je 25 deklet in fantov zadnji teden počitnic preživelo prav za prenosnim računalnikom. Zanimanje za letos že drugo brezplačno šolo programiranja, ki jo organizirata zavod Vsak in kreativni center Poligon v sodelovanju z iniciativo Code Week, zavodom Državljan D, FabLab mrežo Slovenije in Mestno knjižnico Ljubljana, je bilo po besedah Katje K. Ošljak, ki je ob pomoči še štirih mentorjev vodila delavnice, med mladimi tudi tokrat izredno. »Za počitniško šolo programiranja, umetnosti in etike je bilo razpisanih 20 prostih mest, prispelo pa je skoraj 40 prijav. Organizatorjem je uspelo zagotoviti nekaj dodatnega prostora, tako da smo sprejeli maksimalno število udeležencev,« je povedala Katja K. Ošljak. »Ker je bil interes med otroki res velik, smo se odločili za tedenski krožek, ki smo ga organizirali v sodelovanju z ZPM Moste - Polje v njihovem večgeneracijskem centru na Zaloški cesti. Pripravljamo pa tudi že delavnice za jesenske in zimske počitnice. Popoldanske delavnice programiranja za različno stare otroke se bodo v Poligonu na Tobačni in drugih lokacijah odvijale tudi med 5. in 20. oktobrom, ko praznujemo evropski teden programiranja,« je dodala Ošljakova.

Programiranje umetniških animacij

Tokrat so k aktivnostim povabili osnovnošolce in osnovnošolke, ki so v ustvarjalnem in sproščenem vzdušju spoznavali osnove programiranja, se učili o odgovornosti uporabnikov in ustvarjalcev tehnologije, soustvarjali spletni angleško-slovenski slovar za mlade programerje ter postavili razstavo svojih izdelkov v galeriji in na spletu. »Čeprav gre v prvi vrsti za šolo programiranja, smo veliko pozornosti namenili tudi umetnosti. V nasprotju z julijsko izvedbo, v kateri so ustvarjali e-pesmi, je bilo tokrat v ospredju programiranje umetniških animacij, pri čemer je otroke vodila mednarodno uspešna medijska umetnica Vesna Krebs, ki ustvarja med Londonom in Ljubljano,« je še povedala sogovornica in dodala, da so se vsak dan prilagajali predhodnemu znanju otrok.

Zarja in Katja, osnovnošolski, sta se počitniške šole programiranja udeležili prvič. Katja lahko v šoli med izbirnimi vsebinami izbere predmet programiranje, vendar se za to ni odločila. »Mi je pa zato všeč program, ki so nam ga pripravili. Izdelala sem že knjigo, naredila pa bom tudi program za spletno stran,« je povedala Katja, Zarja pa je že prvi dan pripravila program za računalniško igrico. »Tudi v prostem času se rada usedem za računalnik, bolj kot surfanje po spletnih straneh in igranje igric me veseli prav programiranje,« je še dejala. Kar nekaj predznanja je imel tudi Dušan, ki med šolskim letom obiskuje digitalno šolo v Stegnah. »Izdelal sem igrico, zdaj pa bom še spletno stran. Tudi sam igrice igram predvsem na telefonu, računalnik pa uporabljam predvsem za programiranje.«

Teden bodo sklenili z razstavo v galeriji in na spletu

Ob koncu počitniške šole programiranja bodo učenke in učenci postavili kar dve razstavi svojih del: prva bo na stenah v galeriji in druga na spletu. Odprtje razstave bo danes ob 15. uri v kreativnem centru Poligon (Tobačna ulica 5, Ljubljana).