V mariborske javne vrtce bo v novem šolskem letu v 245 oddelkov vpisanih 4228 otrok, kar je nekaj več kot lani. Kot je danes povedala podžupanja Helena Kujundžić Lukaček, so za nekaj več kot 80 otrok starejše starostne skupine našli prostor z dvema oddelkoma v Osnovni šoli (OŠ) Leona Štuklja, še dva pa odprli v OŠ Borcev za severno mejo.

Po njenih besedah so tako rešili prostorsko stisko, vsi otroci s stalnim bivališčem v Mestni občini Maribor pa bodo s tem dobili prostor v vrtcih, čeprav morda nekateri ne tam, kjer so si to želeli njihovi starši.

Kot je še povedala podžupanja, skupaj s podžupanom Gregorjem Reichenbergom že iščeta tudi primerno zemljišče, na katerem bi v prihodnje lahko gradili nov vrtec, ob tem pa poteka obnova enote Ribiška, kjer bo na voljo nekaj dodatnih oddelkov. Zaradi obnove so morali tam tudi začasno zmanjšati število otrok za dva oddelka.

Župan Saša Arsenovič se je ob tem za razumevanje zahvalil ravnateljema obeh osnovnih šol, kjer so se uspeli primerno organizirati. »Za naše otroke je tako poskrbljeno, za vse enakopravno, kar je bil naš cilj,« je dejal župan. Dodal je, da bodo o morebitnih novih vrtcih razmišljali predvsem tam, kjer so načrtovane gradnje novih večjih stanovanjskih sosesk.

Maribor zaenkrat z dovolj prostora

Po njegovih besedah je Maribor za zdaj glede na podatke o rodnosti v zadnjih letih še na relativno varni strani, seveda pa morajo vlagati tudi v obstoječe vrtce, kar so deloma naredili z energetskimi sanacijami vrtcev, to pa počnejo po svojih zmožnostih.

Ob skrbi za osem samostojnih javnih vrtcev s 36 enotami mestna občina trenutno pomaga tudi zasebnemu waldorfskemu vrtcu, ki se je po julijskem požaru začasno preselil v prostore bližnje waldorfske šole. Pri Gradbenem inštitutu ZRMK so naročili elaborat statične presoje objekta na Valvasorjevi ulici, ki ga ima upravljavec vrtca v najemu. Če bo ta pokazala možnost, se bodo lotili sanacije, v nasprotnem primeru pa bodo objekt porušili.

Za energetske obnove je občina s sklenitvijo koncesijske pogodbe zagotovila dobrih 1,9 milijona evrov lastnih sredstev, skupaj z zasebnim partnerjem in pridobljenim evropskim denarjem pa bodo izvedli obnove v skupni vrednosti enajst milijonov evrov.

V teku je tudi dobra dva milijona evrov vredna obnova telovadnice in gradnja veznega trakta v OŠ Janka Padežnika. Ob tem ko načrtujejo skoraj 1,5 milijona evrov vredno rekonstrukcijo enote Ribiška v Vrtcu Ivana Glinška pa je 400.000 evrov rezerviranih tudi za začetek investicije v gradnjo nove telovadnice na OŠ Franceta Prešerna.

Za investicijsko vzdrževanje šolskih objektov je v tem in naslednjem letu načrtovanih 1,8 milijona evrov, za vrtce pa skoraj dva milijona evrov.