Pogovor z ustavnimi pravniki je sklican v želji, da bodo odločitve glede potrebnih sprememb volilne zakonodaje izven ustavno-pravnega dvoma, so zapisali. Kot so navedli v vabilu na sestanek, so pozorni na opozorila ustavnih pravnikov, da ena od smeri sprememb, ukinitev volilnih okrajev in uvedba relativnega preferenčnega glasu, vzbuja dvome o ustavni nespornosti tega predloga.

Predlagana novela zakona o volitvah v državni zbor je pripravljena na podlagi dosedanjih pogajanj o nujnih spremembah volilne zakonodaje. O osnutku novele pa so dosegli soglasje na zadnjem srečanju, čeprav zaenkrat nima zadostne podpore med poslanskimi skupinami.

Gre za eno od dveh možnih rešitev za uresničitev ustavne odločbe. Druga možna rešitev je preoblikovanje meja volilnih okrajev, kar pa bo tema naslednjega srečanja pogajalcev, ki predsednik republike načrtuje za 20. september, so še napovedali.

Delovna skupina pod vodstvom ministra za javno upravo Rudija Medveda je sicer v skladu z napovedjo pripravila predlog za preoblikovanje meja volilnih okrajev v vseh osmih volilnih enotah, parlamentarnim strankam ga bo predstavila 3. septembra.