»Italija igra ključno vlogo v evropski družini in računamo na njen aktiven prispevek k evropskemu projektu,« je povedala tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva. Dodala je, da se bo danes Juncker slišal s Contejem, ki je danes dobil mandat za sestavo vlade, v kateri bosta populistično Gibanje pet zvezd in levosredinska Demokratska stranka.

Rim je pozvala, naj čim prej predlaga svojega kandidata za člana bodoče Evropske komisije. »Prej kot bo kandidat predlagan predsednici, prej se bo lahko srečala z njim ter videla, kakšna osebnost je in kakšne sposobnosti prinaša. Tako bo lahko začela razmišljati tudi o resorju,« je dejala.

Neuradni rok, ki ga je EU postavila članicam za predložitev komisarskih kandidatov, se je sicer iztekel že v ponedeljek, a je Italija zaradi politične krize zaprosila za odlog. Druge članice so svoje kandidate že predlagale, Ursula von der Leyen pa zdaj z njimi opravlja pogovore. Nova komisija bo mandat predvidoma začela 1. novembra.

Za to, da Italija čim prej predlaga komisarskega kandidata, se je sicer danes po prejemu mandata za sestavo vlade zavzel tudi Conte.